Koronarajoitukset lievenivät – museot avattiin kesäkuun alussa

">

Koronaviruksen aiheuttamia kokoontumisrajoituksia lievennettiin kesäkuun alusta alkaen. Samalla lähes kaikki suomalaiset museot käynnistivät näyttelytoiminnan uudelleen kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen. MuseoPro tapasi avajaispäivinä museoammattilaisia ja museovieraita pääkaupunkiseudun museoissa.

Maanantaina 1. kesäkuuta kello 11 Helsingin kaupunginmuseon asiakaspalvelija Olli huudahtaa: ”Nyt olemme virallisesti auki, mutta hiljaista on.” Toinen asiakaspalvelija Maaret vie ulos kyltin, jossa lukee isoin kirjaimin museon olevan avoinna.

Turisteja ja muita vierailijoita käy Helsingin kaupunginmuseossa normaalina kesäpäivänä jopa pari tuhatta. Nyt matkailijoita ei kuitenkaan Helsingissä juurikaan ole. Siksi museossa noudatetaan talven aukioloaikoja. Tavallisena kesänä museo avautuu jo kello 9.

Kesän ensimmäiset museovieraat Helsingin kaupunginmuseon aulassa.

Roosa Kotilainen ja Svante Gullichsen olivat Helsingin kaupunginmuseon ensimmäiset asiakkaat. Kuva: Jenna Honkanen

Kolme varttia museon aukeamisen jälkeen museon ensimmäiset asiakkaat Roosa Kotilainen ja Svante Gullichsen astuvat museoon sisään. He ovat halunneet tulla museoon katsomaan uutta Kaupunkiruokaa-näyttelyä. Roosan poikaystävä on nimittäin toiminut kyseisen näyttelyn suunnittelijana. Vierailulle Kotilainen pyysi ystävänsä mukaan.

”Uusin koronakevään aikana Museokorttini ja olen odottanut, että pääsen taas käyttämään sitä. Museot ovat kivaa, matalan kynnyksen tekemistä”, Gullichsenkertoo museon aulassa.

Uusia turvallisuuskäytäntöjä

Museot avautuivat poikkeuksellisen kevään jälkeen kesäkuun alussa. Aikaa avautumisen valmistautumiseen jäi verrattain vähän: tieto aiempaa lievemmistä koronarajoituksista tuli vasta toukokuun ensimmäisellä viikolla. Siitä huolimatta museoissa on valmistauduttu uudelleen avaamiseen huolella. Kesänäyttelyjen viimeistelyn lisäksi museoissa on tehty useita muutoksia, joilla ehkäistään koronaviruksen leviämistä.


Kuva: Tuuli Rajavuori

Esimerkiksi Gallen-Kallela Museossa käsidesipullot on laitettu esille ulko-oven eteen terassille, lipunmyyntipiste on suojattu pleksillä, ulos on laitettu ylimääräisiä roskakoreja, repuille on varattu säilytyspiste muualta kuin lipunmyynnistä ja lasten tarkoitetut leikkipisteet on otettu pois näyttelytiloista.

Lisäksi henkilökunta voi käyttää halutessaan kasvosuojaimia. Myös kävijämäärää tarkkaillaan ja museovieraita pyydetään jonottamaan ulkona, jos asiakasmäärä näyttää nousevan liian korkeaksi. Museon torniin voi kiivetä vain viisi museokävijää kerrallaan.

Kunnan omistamissa museoissa noudatetaan kaupungilta tulleita ohjeita. Vantaan taidemuseo Artsi on tehnyt kirjallisen suunnitelman museon avaamisesta ja toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Lisäksi henkilökunta on käynyt viikkopalavereissa läpi avaamiseen liittyviä asioita sitä mukaa, kun ohjeita on saatu.

Erilaisia toimintatapoja

Museoiden tilat poikkeavat toisistaan. Jotkin kohteet täyttyvät jo muutamasta kymmenestä kävijästä, kun taas toisissa museoissa saattaa olla hyvinkin väljää. Museot päättävät kävijämäärien rajoittamisesta itse, eikä siihen ole annettu yleistä ohjeitta. Museokeskuksissa toimintatavat saattavat vaihdella myös museoittain.

”WeeGeen museot ovat erikokoisia. Esimerkiksi Kellomuseon kävijät ohjeistetaan kulkusuuntaopastein liikkumaan museossa. Lelumuseossa ja pienissä tiloissa kävijämäärää on varauduttu rajaamaan”, Näyttelykeskus WeeGeen aulapalveluvastaava Tanja Kneckt kertoo.

Espoon modernin taiteen museo EMMAssa on tilaa liikkua, eikä siellä odoteta ruuhkia syntyvän, mutta valvontahenkilökunta on kuitenkin varautunut ohjeistamaan ja neuvomaan asiakkaita. Futuro-taloon puolestaan pääsee vain yksi seurue kerrallaan ja ulkotiloihin on varattu tuolit vierailijoiden käyttöön mahdollisia ruuhkatilanteita varten.

Joissakin museoissa kävijöitä ohjataan kulkemaan tiettyjä reittejä. Helsingin kaupunginmuseossa suositeltu kulkusuunta on merkitty lattiaan tarroin. Kyltit opastavat, mihin suuntaan museokierrosta tulee jatkaa. Vieraiden tulee kulkea ylös hissillä ja tulla rappusia alas. Hissiin saa samaan aikaan mennä vain kolme ihmistä. Museossa kuuluu puolen tunnin välein kuulutus, jossa muistutetaan turvaväleistä ja hygieniasta.

Helsingin kaupunginmuseossa on myös enemmän asiakaspalveluhenkilökuntaa kuin yleensä. Jokaisessa kerroksessa lasketaan tilassa olevien ihmisten määrää. Jos kerroskohtaiset kävijämäärät täyttävät, ei uusia oteta sisään.

Vantaan taidemuseossa näyttelytilat ovat puolestaan avarat, joten kävijöille ei ole tarvetta merkitä kulkusuuntia, eikä kävijämääriä todennäköisesti tarvitsee rajoittaa. Tarvittaessa asiakaspalvelija seuraa kuitenkin tilannetta.

Yleisötoimintaa vain rajoitetusti

Kaikissa museoissa kävijämäärien rajaaminen ei onnistu käytännön syistä tai museon toiminta perustuu koskemiseen, jolloin hygieniasta on hankala pitää huolta. Siksi muutamat museot tai näyttelyt ovat ainakin toistaiseksi kokonaan kiinni. Tähän vaihtoehtoon on päädytty esimerkiksi Tekniikan museossa, jossa Kummituksen keksintökoje -näyttely on kiinni ainakin kesäkuun ajan. Lapsille suunnattu näyttely perustuu kokonaan koskemiseen ja itse tekemiseen.

Sama koskee myös Helsingin kaupunginmuseota, jossa Lastenkaupunki on toistaiseksi kokonaan suljettu, sillä siellä vierailussa kaikki perustuu leikkimiseen ja tavaroiden kosketteluun. Niiden puhtaanapito olisi käytännössä mahdotonta.

Lastenkaupungin lisäksi Helsingin kaupunginmuseoon kuuluvat Ruiskumestarintalo ja Työväenasuntomuseo pidetään tänä kesänä kiinni, koska niihin ei mahtuisi turvallisesti kovin montaa vierailijaa kerrallaan ahtaiden tilojen takia.

Yhteistä useimmille museoille on yleisöopastusten, työpajojen ja tapahtumien peruminen ainakin alkukesän osalta. Monissa museoissa aloitetaan mieluummin varovasti ja jos kaikki sujuu hyvin, lievennetään rajoituksia myöhemmin.

”Olemme varautuneet hyvin ja ottaneet melko tiukan linjan. Kaikki mikä on vähänkään epäilyttänyt, on peruttu. Esimerkiksi tapahtumat, opastukset ja kävelykierrokset on peruttu kesä-heinäkuulta. On helpompi höllentää linjaa kuin kiristää. Jos saamme palautetta, että jotakin paikkaa museossa ei koeta turvalliseksi, korjaamme asian”, Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju kertoo.

Uuden edessä

Rajoituksista huolimatta museoissa avaamista on odotettu kiinnostuksella ja avoimin mielin.

”Olemme kaikki todella iloisia, että museo avataan nyt”, Gallen-Kallelan Museon museonjohtaja Tuija Wahlroos kertoo koko museon henkilökunnan puolesta.

Näyttelytilojen ollessa kiinni Gallen-Kallelan Museon pihaa ja puutarhaa on kunnostettu poikkeuksellisen paljon. Ympäristö houkutteli myös museon ensimmäisiä kävijöitä, jotka saapuivat museoon puolisen tuntia museon avaamisen jälkeen.

”Haemme ensisijaisesti mielenvirkistystä. Valitsimme Gallen-Kallelan Museon pyöräretkikohteeksemme siksi, että museon pihapiirissäkin on nähtävää ja museokahvilan tarjoilut voi nauttia ulkona kauniilla terassilla”, kesäkauden ensimmäiset museovieraat Sirpa Sivonen, Kirsti Saari ja Marja Wilkman kertovat.

Myös Museovisio-hanke on edennyt hyvin museon ollessa kiinni. Silti iso osa normaalista museotoiminnasta on jäänyt kevään aikana pois. Se näkyy sekä museoiden taloudessa että kävijämäärissä.

”Kevätkausi on museollemme aina tärkeä sekä talouden että kävijämäärien osalta. Kevään näyttelymme Nordic Noir ehti olla avoinna vain viisi viikkoa. Se olisi todennäköisesti ollut suosittu koko kevään ajan”, Wahlroos kertoo.

Nyt katseet käännetään kuitenkin jo alkavaan kesään. Museoiden avautuessa museoammattilaisia mietityttää, miten museoasiakkaat löytävät museoon.

”Hieman jännittää, löytävätkö ihmiset jälleen museoihin ja tuleeko asiakkaita, mutta toivotamme kaikki tervetulleiksi nauttimaan monipuolisesta näyttelytarjonnastamme, ja odotamme vilkasta kesää”, WeeGee talon aulapalveluvastaava Tanja Kneckt sanoo.

Jää nähtäväksi, minkälaisiksi museoiden kävijämäärät kehittyvät alkavan kesän aikana. Tilanteesta saattavat hyötyä kaupunkien keskustojen ulkopuolella sijaitsevat kohteet. Kohteen valintaan saattaa vaikuttaa se, että museot koetaan ”hiljaisiksi” paikoiksi, joissa ei ole muita kävijöitä ruuhkaksi asti.

”Valitsimme kohteen osittain siksi, että arvelimme, ettei täällä olisi ensimmäisenä päivänä kovin paljon kävijöitä samalla tavalla kuin vaikka Helsingin keskustan museoissa”, Vantaan taidemuseo Artsin toinen museokävijä Henni Ahvenlampi kertoo.

Kesäkausi vaikuttaa lupaavalta

Avaamispäivän kokemusten perusteella museovierailut alkoivat onnistuneissa merkeissä sekä museoissa työskentelevien että museoasiakkaiden näkökulmasta. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös kyselyissä, joita on tehty ennen museoiden avaamista.

Suomen museoliiton teettämän kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat kesän museokäynteihin luottavaisesti. Noin neljäsosa suunnittelee käyvänsä tänä kesä museoissa useammin kuin aiemmin.

Samankaltaisia tuloksia on saatu myös toukokuussa toteutetussa Museokortin käyttäjille suunnatussa kyselyssä, jossa pyydettiin kuvailemaan minkälaisia ajatuksia ja tunteita museoiden avaaminen ja museovierailut herättävät. Suuri osa odottaa museoiden avautumista innolla.

”Hienoa että avautuu! Museot ovat siistejä ja niissä on helppo huolehtia hygieniasta, siisteydestä ja väkimäärästäkin. Pidän museoita turvallisina paikkoina”, kirjoitetaan eräässä vastauksessa.

Museoiden avautuminen tuntuu olevan monelle vastaajalle tärkeä osa normaalimpaan arkeen paluuta.

”Museoiden avaaminen merkitsee minulle iloa ja tunnetta, että tästä kaikesta selvitään. Elämä palautuu edes johonkin entiseen, nautintoa silmille ja mielelle”, toteaa Museokortin käyttäjä kyselyssä.

Mobilian ensimmäiset museokävijät Rallimuseossa.

Täsmällisiä museokävijöitä nähtiin monissa museoissa. Mäntässä asuvat Mika ja Ville Tahkio tulivat Mobilaan heti museon avauduttua kello 10. Molemmat ovat liittyneet tänä vuonna toimintansa aloittaneeseen Rallimuseon ystävät ry:hyn. He halusivat nähdä uudistuneen Rallimuseon heti, kun se oli mahdollista. Kuva: Mobilia

Odotuksen kesän osalta ovat korkealla.

”Museot ovat minulle henkireikä ja virikkeiden lähde. Olen odottanut koko kevään malttamattomana museoiden avautumista ja uusia näyttelyitä”, avoimissa vastauksissa kuvaillaan tämän hetken tunnelmia.

Museokortin käyttäjiltä kysyttiin myös, minkälaisia turvatoimenpiteitä he museoilta odottavat. Vastauksissa toistuivat monessa museossa käyttöön otettuja keinoja: käsienpesupisteiden merkitseminen, käsidesin tarjoaminen, turvaväleistä huolehtiminen ja wc-tilojen siisteydestä huolehtiminen ja kävijämäärien rajoittaminen.

Lisäksi muutamissa vastauksissa toivotaan museoiden henkilökunnalta aktii

 
  

ARTIKKELI / 1.1.1000

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin