Koronarajoitukset lievenivät – museot avattiin kesäkuun alussa
Koronaviruksen aiheuttamia kokoontumisrajoituksia lievennettiin kesäkuun alusta alkaen. Samalla lähes kaikki suomalaiset museot käynnistivät näyttelytoiminnan uudelleen kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen. MuseoPro tapasi avajaispäivinä museoammattilaisia ja museovieraita pääkaupunkiseudun museoissa.
Maanantaina 1. kesäkuuta kello 11 Helsingin kaupunginmuseon asiakaspalvelija Olli huudahtaa: ”Nyt olemme virallisesti auki, mutta hiljaista on.” Toinen asiakaspalvelija Maarit vie ulos kyltin, jossa lukee isoin kirjaimin museon olevan auki.
Turisteja ja muita vierailijoita käy Helsingin kaupunginmuseossa normaalina kesäpäivänä jopa pari tuhatta. Nyt matkailijoita ei kuitenkaan Helsingissä juurikaan ole. Siksi museossa noudatetaan talven aukioloaikoja. Tavallisena kesänä museo avautuu jo kello 9.
![]() |
Helsingin kaupunginmuseon kesän ensimmäiset asiakkaat Roosa Kotilainen ja Svante Gullichsen eivät ole vielä päättäneet, missä muissa museoissa aikovat kesän aikana vierailla. Kuva: Jenna Honkanen |
Kolme varttia museon aukeamisen jälkeen museon ensimmäiset asiakkaat Roosa Kotilainen ja Svante Gullichsen astuvat museoon. He ovat halunneet tulla museoon katsomaan uutta Kaupunkiruokaa-näyttelyä. Roosan poikaystävä on nimittäin toiminut yhtenä kyseisen näyttelyn sponsoreista ja näytteilleasettajista. Vierailulle Kotilainen pyysi ystävänsä mukaan.
”Uusin koronakevään aikana Museokorttini ja olen odottanut, että pääsen taas käyttämään sitä. Museot ovat kivaa, matalan kynnyksen tekemistä”, Gullichsen kertoo museon aulassa.
Museoita on kaivattu.
Uusia turvallisuuskäytäntöjä
Museot avautuivat poikkeuksellisen kevään jälkeen kesäkuun alussa. Aikaa avautumisen valmistautumiseen jäi verrattain vähän: tieto aiempaa lievemmistä koronarajoituksista tuli vasta toukokuun ensimmäisellä viikolla. Siitä huolimatta museoissa on valmistauduttu uudelleen avaamiseen huolella. Kesänäyttelyjen viimeistelyn lisäksi museoissa on tehty useita muutoksia, joilla ehkäistään koronaviruksen leviämistä.
Esimerkiksi Gallen-Kallela Museossa käsidesipullot on laitettu esille ulko-oven eteen terassille, lipunmyyntipiste on suojattu pleksillä, ulos on laitettu ylimääräisiä roskakoreja, repuille on varattu säilytyspiste muualta kuin lipunmyynnistä ja lasten leikkipisteet on otettu näyttelytiloista pois.
![]() |
Gallen-Kallelan Museon esimmäiset museokävijät olivat ahkeria Museokortin käyttäjiä pyöräretkellä. Kuva: Tuuli Rajavuori |
Lisäksi henkilökunta voi käyttää halutessaan kasvosuojaimia. Myös kävijämäärää tarkkaillaan ja museovieraita pyydetään jonottamaan ulkona, jos asiakasmäärä näyttää nousevan liian korkeaksi. Museon torniin voi kiivetä vain viisi museokävijää kerrallaan.
Kunnan omistamissa museoissa noudatetaan kaupungilta tulleita ohjeita. Vantaan taidemuseo Artsi on tehnyt kirjallisen suunnitelman museon avaamisesta ja toimenpiteistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Lisäksi henkilökunta on käynyt viikkopalavereissa läpi avaamiseen liittyviä asioita sitä mukaa, kun ohjeita on saatu.
Erilaisia toimintatapoja
Museoiden tilat poikkeavat toisistaan. Jotkin kohteet täyttyvät jo muutamasta kymmenestä kävijästä, kun taas toisissa museoissa saattaa olla hyvinkin väljää. Museot päättävät kävijämäärien rajoittamisesta itse, eikä siihen ole annettu yleistä ohjetta. Museokeskuksissa toimintatavat saattavat vaihdella myös museoittain.
”WeeGeen museot ovat erikokoisia. Esimerkiksi Kellomuseon kävijät ohjeistetaan kulkusuuntaopastein liikkumaan museossa. Lelumuseossa ja pienissä tiloissa kävijämäärää on varauduttu rajaamaan”, Näyttelykeskus WeeGeen aulapalveluvastaava Tanja Kneckt kertoo.
Tilat määrittelevät toimintatavat
Espoon modernin taiteen museo EMMAssa on tilaa liikkua, eikä siellä odoteta ruuhkia syntyvän, mutta valvontahenkilökunta on kuitenkin varautunut ohjeistamaan ja neuvomaan asiakkaita. Futuro-taloon puolestaan pääsee vain yksi seurue kerrallaan ja ulkotiloihin on varattu tuolit vierailijoiden käyttöön mahdollisia ruuhkatilanteita varten.
Joissakin museoissa kävijöitä ohjataan kulkemaan tiettyjä reittejä. Helsingin kaupunginmuseossa suositeltu kulkusuunta on merkitty tarroin ja kyltein. Vieraita ohjataan kulkemaan ylös hissillä ja tulemaan rappusia alas. Hissiin saa samaan aikaan mennä vain kolme ihmistä. Museossa kuuluu puolen tunnin välein kuulutus, jossa muistutetaan turvaväleistä ja hygieniasta.
![]() |
Helsingin kaupunginmuseossa käytetään muun muassa lattiatarroja kävijöiden opastamiseen. Kuva: Jenna Honkanen |
Helsingin kaupunginmuseossa on myös enemmän asiakaspalveluhenkilökuntaa kuin yleensä. Jokaisessa kerroksessa lasketaan tilassa olevien ihmisten määrää. Jos kerroskohtaiset kävijämäärät täyttyvät, ei uusia oteta sisään.
Vantaan taidemuseossa näyttelytilat ovat puolestaan avarat, joten kävijöille ei ole tarvetta merkitä kulkusuuntia, eikä kävijämääriä todennäköisesti tarvitsee rajoittaa. Tarvittaessa asiakaspalvelija seuraa kuitenkin tilannetta.
Joissakin museoissa kulkua ohjataan
Yleisötoimintaa vain rajoitetusti
Kaikissa museoissa kävijämäärien rajaaminen ei onnistu käytännön syistä tai museon toiminta perustuu koskemiseen, jolloin hygieniasta on hankala pitää huolta. Siksi muutamat museot tai näyttelyt ovat ainakin toistaiseksi kokonaan kiinni. Tähän vaihtoehtoon on päädytty esimerkiksi Tekniikan museossa, jossa Kummituksen keksintökoje -näyttely on kiinni ainakin kesäkuun ajan. Lapsille suunnattu näyttely perustuu kokonaan koskemiseen ja itse tekemiseen.
Sama koskee myös Helsingin kaupunginmuseossa, jossa Aikakone ja Lastenkaupunki ovat toistaiseksi kokonaan suljettu. Niissä museokokemus perustuu esineiden kosketteluun, joten riittävä puhtaanapito olisi mahdotonta.
Lisäksi Helsingin kaupunginmuseoon kuuluvat Ruiskumestarintalo ja Työväenasuntomuseo pidetään tänä kesänä kiinni, koska niihin ei mahtuisi turvallisesti kovin montaa vierailijaa kerrallaan ahtaiden tilojen takia.
Yhteistä useimmille museoille on yleisöopastusten, työpajojen ja tapahtumien peruminen ainakin alkukesän osalta. Monissa museoissa aloitetaan mieluummin varovasti ja jos kaikki sujuu hyvin, lievennetään rajoituksia myöhemmin.
”Olemme varautuneet hyvin. Kaikki mikä on vähänkään epäilyttänyt, on peruttu. Esimerkiksi tapahtumat, opastukset ja kävelykierrokset on peruttu kesä-heinäkuulta. On helpompi höllentää linjaa kuin kiristää. Jos saamme palautetta, että jotakin paikkaa museossa ei koeta turvalliseksi, korjaamme asian”, Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju kertoo.
![]() |
Vantaan taidemuseo Artsissa keväälle suunniteltu näyttely Kuvanvapaus jatkuu 15.8.2020 asti. Kesälle suunniteltu näyttely on siirretty syksyyn. Kuva: Marja Rissanen |
Uuden alussa
Rajoituksista huolimatta museoissa avaamista on odotettu kiinnostuksella ja avoimin mielin.
”Olemme kaikki todella iloisia, että museo avataan nyt”, Gallen-Kallela Museon museonjohtaja Tuija Wahlroos kertoo koko museon henkilökunnan puolesta.
Näyttelytilojen ollessa kiinni Gallen-Kallela Museon pihaa ja puutarhaa on kunnostettu poikkeuksellisen paljon. Ympäristö houkuttelee myös museon ensimmäisiä kävijöitä.
”Haemme ensisijaisesti mielenvirkistystä. Valitsimme Gallen-Kallela Museon pyöräretkikohteeksemme siksi, että museon pihapiirissäkin on nähtävää ja museokahvilan tarjoilut voi nauttia ulkona”, kesäkauden ensimmäiset museovieraat Sirpa Sivonen, Kirsti Saari ja Marja Wilkman kertovat.
Myös Museovisio-hanke on edennyt hyvin museon ollessa kiinni. Silti merkittävä osa normaalista museotoiminnasta on jäänyt kevään aikana pois. Se näkyy sekä museoiden taloudessa että kävijämäärissä.
”Kevätkausi on museollemme aina tärkeä sekä talouden että kävijämäärien osalta. Kevään näyttelymme Nordic Noir ehti olla avoinna vain viisi viikkoa. Se olisi todennäköisesti ollut suosittu koko kevään ajan”, Wahlroos kertoo.
Menetetystä kevätkaudesta katse tulevaan
Nyt katseet käännetään kuitenkin jo alkavaan kesään. Museoiden avautuessa museoammattilaisia mietityttää, miten museoasiakkaat löytävät museoon.
”Hieman jännittää, löytävätkö ihmiset jälleen museoihin ja tuleeko asiakkaita, mutta toivotamme kaikki tervetulleiksi nauttimaan monipuolisesta näyttelytarjonnastamme, ja odotamme vilkasta kesää”, WeeGee talon aulapalveluvastaava Tanja Kneckt sanoo.
Ensimmäinen avoinnaolopäivä alkaa näyttelykeskuksessa lupaavasti ja ensimmäiset asiakkaat saapuvat heti ovien avauduttua.
”Päätin tulla EMMAan heti kun museo avautuu, sillä en ehtinyt nähdä Tacita Deanin näyttelyä ennen koronaa. EMMA on minulle rakas museo ja katson myös kokoelmanäyttelyn. Olen varannut koko päivän museovierailuun”, WeeGeen ensimmäinen asiakas Kristiina McKenzie kertoo.
Nähtäväksi jää, minkälaisiksi museoiden kävijämäärät kehittyvät alkavan kesän aikana. Tilanteesta saattavat hyötyä kaupunkien keskustojen ulkopuolella sijaitsevat kohteet. Kohteen valintaan saattaa vaikuttaa se, että museot koetaan ”hiljaisiksi” paikoiksi, joissa ei ole muita kävijöitä ruuhkaksi asti.
”Valitsimme kohteen osittain siksi, että arvelimme, ettei täällä olisi ensimmäisenä päivänä kovin paljon kävijöitä samalla tavalla kuin vaikka Helsingin keskustan museoissa”, Vantaan taidemuseo Artsissa vieraillut Henni Ahvenlampi kertoo.
Kesäkausi vaikuttaa lupaavalta
Avaamispäivän kokemusten perusteella museovierailut alkoivat onnistuneissa merkeissä sekä museoissa työskentelevien että museoasiakkaiden näkökulmasta. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös kyselyissä, joita on tehty ennen museoiden avaamista.
Suomen museoliiton teettämän kyselyn mukaan suomalaiset suhtautuvat kesän museokäynteihin luottavaisesti. Noin neljäsosa suunnittelee käyvänsä tänä kesä museoissa useammin kuin aiemmin.
![]() |
Tekniikan museon ensimmäiset kävijät Pentti ja Anneli Salonen sekä Oona Reijonen olivat odottaneet museon avaamista innolla ja tulivat paikalle jo pari minuutta ennen ovien avaamista. Pian kolme vuotta täyttävä Oona Reijonen oli kaivannut säännöllisiä museoretkiä isovanhempiensa kanssa. Siksi retkiä jatkettiin heti, kun se oli mahdollista. Kuva: Tuuli Rajavuori |
Samankaltaisia tuloksia on saatu myös toukokuussa toteutetussa Museokortin käyttäjille suunnatussa kyselyssä, jossa pyydettiin kuvailemaan minkälaisia ajatuksia ja tunteita museoiden avaaminen ja museovierailut herättävät. Suuri osa odottaa museoiden avautumista innolla.
”Hienoa että avautuu! Museot ovat siistejä ja niissä on helppo huolehtia hygieniasta, siisteydestä ja väkimäärästäkin. Pidän museoita turvallisina paikkoina”, kirjoitetaan eräässä vastauksessa.
Museoiden avautuminen tuntuu olevan monelle vastaajalle tärkeä osa normaalimpaan arkeen paluuta.
”Museoiden avaaminen merkitsee minulle iloa ja tunnetta, että tästä kaikesta selvitään. Elämä palautuu edes johonkin entiseen, nautintoa silmille ja mielelle”, toteaa Museokortin käyttäjä kyselyssä.
![]() |
Täsmällisiä museoasiakkaita kohdattiin monissa museoissa. Mänttäläiset Mika ja Ville Tahkio olivat paikalla, kun Mobila avautui kello 10. He halusivat nähdä uudistuneen Rallimuseon heti kun se oli mahdollista. Molemmat ovat liittyneet tänä vuonna toimintansa aloittaneeseen Rallimuseon ystävät ry:hyn. Kuva: Mobilia |
Odotukset kesän alussa ovat korkealla. Avoimissa vastauksissa kuvaillaan tämän hetken tunnelmia.
”Museot ovat minulle henkireikä ja virikkeiden lähde. Olen odottanut koko kevään malttamattomana museoiden avautumista ja uusia näyttelyitä."
Museokortin käyttäjiltä kysyttiin myös, minkälaisia turvatoimenpiteitä he museoilta odottavat. Vastauksissa toistuivat monessa museossa käyttöön otetut keinot: käsienpesupisteiden merkitseminen, käsidesin tarjoaminen, turvaväleistä huolehtiminen ja wc-tilojen siisteydestä huolehtiminen sekä kävijämäärien rajoittaminen.
Lisäksi muutamissa vastauksissa toivotaan museoiden henkilökunnalta aktiivista roolia turvaväleistä ja hygieniasäännöistä muistuttamisessa. Toisaalta vastauksissa tulee esiin myös museokävijöiden oma rooli museokäynnin turvallisuuden osana.
”Museoiden on hyvä luottaa ja vahvistaa asiakkaiden vastuuta esimerkiksi etäisyyksien pidossa”, eräs kyselyyn vastanneista kirjoittaa.