Hakutulos

Hakulause: "museovirasto". 58 sivua

Kohti kestävää (museo)tulevaisuutta

Museoissa on valtavasti potentiaalia nousta näkyviksi ja vaikuttaviksi kestävän tulevaisuuden toimijoiksi. Motivaatio museoissa on korkealla. Mitä meidän tulisi tehdä, jotta toimintamme olisi planetaarisesti kestävällä pohjalla?

Aloita uusi kulttuurivuosi – nyt kuukausi kaupan päälle!

Tee uuden vuoden paras päätös ja lähde vuoden mittaiselle kulttuurimatkalle! Tarjouksena kaikkiin Museokortteihin kuukausi kaupan päälle: 12+1 kk. Voit ostaa Museokortin myös kulttuurieduilla kätevästi verkkokaupasta. Hyödynnä tarjous nyt...

SuomiAreenassa keskusteltiin museoista

Satakuntalaiset ammatilliset museot järjestivät yhdessä Museoliiton ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa paneelikeskustelun SuomiAreenalla Porissa 12.7.2021.

Museot ja muuttumaton Suomi

Onko Suomi jähmeä ja muuttumaton kuin museo? Helsingin Guggenheim-museo ei saanut lämmintä vastaanottoa, mutta monessa asiassa on menty ja mennään koko ajan eteenpäin.

Museotilasto 2020 kertoo koronavuodesta

Museoviraston julkaisema Museotilasto 2020 kertoo koronavuodesta. Tilaston merkitys muutoksen havaitsemisessa ja dokumentoinnissa on lukuihin sisältyvistä epävarmuuksista huolimatta kiistaton, kirjoittaa Kimmo Levä.

Löydä Suomen rennot kesäkaupungit Museokortin matkavinkeistä

Lähtisitkö kertomusten kyytiin Tampereelle, vuosisatojen taakse Turkuun, Kuopion leppoisaan tunnelmaan tai saarihyppelylle pääkaupunkiseudulle? Museokortin matkavinkeistä löydät ideoita kesäisille kaupunkilomille ja lähiretkille eri puolille maata.

Museokortti ja MIELI ry – Hyvinvointia kulttuurista

Korona-aika on kuormittanut suomalaisten mielenterveyttä. MIELI ry:n ja Museokortin Hyvinvointia kulttuurista -kampanja nostaa esiin taiteen ja kulttuurin positiiviset vaikutukset mielen hyvinvointiin. Teemaa käsitellään tutkimuksen, julkisuuden henkilöiden sekä...

Museoviraston kuvakokoelmat avoimeen käyttöön

Vuoden viestintäteko 2021 -kilpailun finaalissa on kuusi museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 27.5.2021. Finalistit kertovat MuseoProssa omin sanoin, minkälaisesta teosta on kyse. Viidentenä vuorossa on Museovirasto.

Uusi normaali on digitaalisempi

Korona ja sen vaikutukset ovat museoiden toiminnalle tällä hetkellä suurin uhka. Digitalisaatio puolestaan on mahdollisuus, joka vie alan uuteen normaaliin, kirjoittaa Kimmo Levä.

Poikkeuksellinen vuosi Museoviraston pääjohtajana

Tiina Merisalo aloitti työnsä Museoviraston pääjohtajana vuosi sitten keskellä koronapandemiaa. Takana on poikkeuksellinen vuosi, jonka aikana Museoviraston laaja kokonaisuus on hahmottunut.

Historiakohteista vetovoimaa matkailuun

Ovatko Museoviraston inventoimat historiakohteet kuntien hyödyntämätön matkailuvaltti? Niiden löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa.

Yhdessä löydämme uusia tapoja olla museo

Turun museokeskuksessa vapaaehtoistoiminta ja kaupunkilaisten osallistaminen on valittu yhdeksi strategiseksi painoalueeksi. Museokeskuksen vuorovaikutussuunnittelija Pia Hovi kertoo, millaisia hankkeita tavoitteen myötä Turussa on toteutettu.

Museot valmistautuvat avaamaan oviaan

Museot eri puolilla maailmaa valmistautuvat avaamaan yleisötilojaan. Käytössä on monia keinoja, joilla pyritään tekemään museokäynnistä mahdollisimman turvallinen.

Paras käyttökokemus

Miten Finna vastaa museokentällä käynnissä oleviin muutoksiin ja niiden myötä nouseviin digitaalisiin haasteisiin yhteistyössä museoiden kanssa? Finna-palvelun museoista vastaavan palvelusuunnittelijan, Susanna Eklundin, Näkökulma-teksti on toinen...

Yhteistyöllä saavutamme enemmän

Miten Finna vastaa museokentällä käynnissä oleviin muutoksiin ja niiden myötä nouseviin digitaalisiin haasteisiin yhteistyössä museoiden kanssa? Finna-palvelun museoista vastaavan palvelusuunnittelijan, Susanna Eklundin, Näkökulma-teksti aloittaa...

Historiaa editoimassa

Aboa Vetus & Ars Nova ja Suomen pelimuseo heittäytyivät viime vuonna Wikidatan vietäviksi Edit history -hankkeessa, jossa pilotoitiin ilmiölähtöistä ja yhteisöllistä tiedontuotantoa. Tavoitteena oli tutkia Wikidatan mahdollisuuksia museoiden...

Suomalaisissa museoissa on varauduttu koronavirukseen

Maailmalla lukuisat museot ovat sulkeneet ovensa varotoimenpiteenä koronaviruksen tähden. Suomalaiset museot pitävät ovensa auki, mutta hygieniaan kiinnitetään tarkempaa huomiota, matkustamista vältetään ja THL:n viranomaistiedotusta seurataan...

Rakkaudesta lajiin – vapaaehtoiset museossa

Onko vapaaehtoinen museossa palvelua saava asiakas vai ilmaistyövoiman lähde? Entä mikä saa ihmisen harrastamaan luettelointia tai multaämpäreiden kantamista, kysyy Ulla Clerc.

Näyttelyvinkki: Lasten kanssa merihirviöiden matkassa

Lapsiperheille riittää nähtävää Museokortti-kohteissa. Merikeskus Vellamon Merimonsterit-näyttely vie koko perheen seikkailulle vuoden 1539 Carta marina -kartan vaarallisille vesille. Juttu on julkaistu aikaisemmin Museo-lehden 04/2019 numerossa.

Arkistot trendaavat

Uusi teknologia saa tutkijat näkemään arkistot uudessa valossa. Raakadata kiinnostaa, mutta ehkä eri tavalla kuin mihin on totuttu.

Uusi verkkojulkaisu avattu

Suomen museoliitto on avannut uuden verkkojulkaisun, joka tarjoaa oivalluksia museoammattilaisen arkeen.

Aineettomuus hiipii museomaailmaan

Aineettoman kulttuuriperinnön esittäminen museoissa ei ole yksinkertaista. Kansainväliset esimerkit kertovat vaihtoehdoista, joilla elävää perintöä voi lähestyä.

Muuttuva museoprofessio

Museoalan ammattilaisuuden muutokset heijastelevat monin tavoin muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa ja sen kehityksessä. Uula Neitola luo katsauksen suomalaisen museoprofession kehitykseen.

Matka menneeseen, osa 8:
Minna Canthin kotoisat korttelit

Tatja, Aku ja Taimi tutustuvat Kuopion korttelimuseoon Minna Canthin jalanjäljissä. Canthin Kuopio -näyttelyn rauhallinen tunnelma tarinoineen kuljetti menneisyyyden matkalaiset elävästi Minna Canthin maailmaan ja silloiseen Kuopioon.

Matka menneeseen, osa 1:
Reidarin maailma

Tatjan, Akun ja Taimin matka menneeseen alkaa. Perhe matkaa pääkaupunkiseudulta Lappiin ja vierailee Särestöniemi-museossa, joka on Reidar Särestöniemen taiteilijakoti Kittilässä.

Toimitus

MuseoPro on Suomen museoliiton julkaisema museoammattilaisten verkkojulkaisu.