Hakutulos

Hakulause: "projekti". 41 sivua

Uusi ilmailumuseo -hanke käynnistyy

Vantaan Aviapoliksen aseman läheisyyteen rakennetaan uusi näyttelykeskus Suomen hallituksen eduskunnalle esittämän investointiavustuksen turvin. Rakennushankkeen kokonaiskustannusarvio on 20 miljoonaa euroa.

Maaseutututkimusta yliopiston ja museon yhteistyönä

Millaista on museon ja yliopiston konkreettinen yhteistyö, kun molemmilla osapuolilla on erilaiset lähtökohdat ja omat toimintatavat? Jyväskylän yliopiston ja Suomen maatalousmuseo Saran yhteisessä Minun maaseutuni - Ylisukupolvisuus, paikka ja sukupuoli suomalaisten...

Museotyötä tropiikissa

Millaista työtä voi tehdä suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskuksessa lähellä päiväntasaajaa? Minulla kesti kauan ymmärtää, että voisin lähteä residenssiin tekemään museotyötä.

Museopuutarhojen vihreä kulttuuriperintö

Keväällä 2023 julkaistu Ulkona museossa – Museon pihan ja puutarhan monet mahdollisuudet -julkaisu näyttää, miten rikasta ja moniaalle versovaa museopuutarhatyötä Suomessa tehdään. Vihreä kulttuuriperintö on museoille voimavara, joka...

Museot muutoksen mahdollistajina

Lahdessa järjestetyn ilmastoaiheisen konferenssin lopputulemana eurooppalaiset museot sitoutuivat ilmastotyöhön. Museot näyttelevät tärkeää roolia uudenlaisen ajattelun ja erilaisten tulevaisuuksien kuvittelussa.

Museot ilmastokriisissä – vähemmän puhetta, enemmän tekoja

NEMOn ilmastoaiheisen konferenssin keskeinen viesti oli selvä: vähemmän sanoja, enemmän tekoja. Konferenssiin osallistuneen Kersti Tainion teksti esittelee rohkeita ajatuksia museomaailman muuttamiseksi ja toimenpiteitä ilmastonmuutoksen vastustamiseksi.

Museoliiton vuosisata

Voidaan hyvällä syyllä uskoa, että Museoliittoa sata vuotta sitten perustamassa olleet henkilöt tuskin uskoisivat sitä, millaisen muodonmuutoksen liitto on sadassa vuodessa tehnyt. Sama pätee koko suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lyijy museotyössä

Tuoreiden tutkimustietojen mukaan lyijy on yksi suomalaisten museoiden tavallisimmista vaaratekijöistä. Tutkija Henna Sinisalo kertoo, mitä museotyöympäristöissä esiintyvästä lyijystä tiedetään ja miten pahamaineisen raskasmetallin parissa...

Minne katoaa digitaalisen viestinnän kulttuuriperintömme?

Elämme keskellä suurta viestinnän murrosta, emmekä aina välttämättä huomaa sitä. Vaikka oma elämämme ja kommunikaatiomme kietoutuvat vahvasti digitaaliseen maailmaan, emme ole museoissa pystyneet kovinkaan hyvin tarttumaan sähköisen...

Turku Åbo 1827 mahdollistaa rajoja ylittävän viestinnän

Vuoden viestintäteko 2023 -kilpailun finaalissa on neljä museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 25.5.2023. Esittelemme finalistit MuseoProssa huhtikuun aikana. Sarjan kolmas jakso kertoo Turku Åbo 1827 -kokonaisuudesta.

Museoiden ilmastotoimijuudessa yhteistyö on voimaa

Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus -hankkeessa varsinaissuomalaiset ammatilliset museot ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ympäristönäkökulmasta. Samalla hanke haluaa innostaa muitakin museoita yhdistämään voimansa...

Ukrainan tilanne herättää huolta museoalalla

Venäjän sotatoimet Ukrainaa kohtaan ovat herättäneet huolta ja välittömiä muutoksia myös suomalaisella museokentällä. Museoliitto selvitti suomalaisten museoiden Venäjällä tekemää yhteistyötä ja...

Pölyiset museot

Pöly on museoille merkittävä ongelma – ei pelkästään siksi, että se on haitallista museoesineille ja museotyöntekijöiden terveydelle, vaan myös siksi, että sillä on negatiivinen vaikutus museon imagoon. Miksi pöly museossa on...

Mitä kuuluu Berliini?

Berliini on museokaupunkina suorastaan hengästyttävän monipuolinen. Parhaillaan monia perinteikkäitä museoita uudistetaan ja uusia museokohteita avataan. Museonjohtajapäivillä tutustuttiin Berliinin museokentän ajankohtaisiin teemoihin syyskuussa 2021.

Konstit-kampanja kiikaroi tulevaisuusperintöjä

Suomen Metsämuseo Luston, Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston Dynamo-hanke kehittää museoille ekologisen jälleenrakennuksen ja kulttuurisen kestävyystransformaation toimintamalleja. Nyt mukaan kutsutaan myös muita...

Museot ja muuttumaton Suomi

Onko Suomi jähmeä ja muuttumaton kuin museo? Helsingin Guggenheim-museo ei saanut lämmintä vastaanottoa, mutta monessa asiassa on menty ja mennään koko ajan eteenpäin.

Taiteen ja tieteen vuoropuheluja

Taiteen ja tieteen alat nähdään joskus erillisinä tai jopa vastakohtaisina, vaikka niillä on paljon yhtymäkohtia. Museokentällä on parhaillaan käynnissä useita projekteja, joissa taide ja tiede kohtaavat eri tavoin.

Museot eivät sairasta objektibulimiaa

Sanoilla on merkitystä. Museoalalla ylisuuria kokoelmia ja niihin johtaneita syitä on kutsuttu objektibulimiaksi. Onko termi kuitenkaan käyttökelpoinen?

Arkkitehtuuria irti maasta - paikasta riippumatta

Vuoden viestintäteko 2021 -kilpailun finaalissa on kuusi museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 27.5.2021. Finalistit kertovat MuseoProssa omin sanoin, minkälaisesta teosta on kyse. Sarjan aloittaa Arkkitehtuurimuseo.

Museoiden tulee ottaa muovit haltuun

Museot kohtaavat uusia kysymyksiä, kun muovia sisältävien objektien määrä kasvaa kokoelmissa ja muovit ikääntyvät. Muovien kanssa kulttuurisesti kestävällä tavalla toimiminen vaatii uusia ajattelutapoja ja toimintamalleja, kirjoittaa...

Vuoden museokauppa 2021 -finalistit valittu

Vuoden museokauppa palkitaan toukokuussa ensimmäistä kertaa. Kahdenkymmenen hakijan joukosta finaaliin pääsivät Design Shop, Haltia Shop, Museokauppa Parppeinpuoti ja Porin taidemuseon kauppa.

Antirasistista museota ei ole

Ensimmäinen askel tasa-arvoiseen museotoimintaan on myöntää, että museo on osa yhteiskuntaa, jossa on rasistisia rakenteita. Matka kaikkia kutsuvaan museoon on pitkä, mutta mahdollinen.

Aloitteita kestävän kehityksen puolesta

Museoliiton järjestämässä, seitsemän kuukautta kestäneessä Sanoista ekotekoihin -monimuotokoulutuksessa museoammattilaiset ovat vieneet kestävän kehityksen ajattelua organisaatioihinsa ekotekokokeilujen kautta.

Museokortin uusi kulttuurikierrospalvelu

Kulttuurimatkailu kasvattaa suosiotaan kovaa vauhtia. Museokortti haluaa uudella kulttuurimatkailupalvelullaan innostaa suomalaisia museomatkailuun kotimaassa.

Yhdessä löydämme uusia tapoja olla museo

Turun museokeskuksessa vapaaehtoistoiminta ja kaupunkilaisten osallistaminen on valittu yhdeksi strategiseksi painoalueeksi. Museokeskuksen vuorovaikutussuunnittelija Pia Hovi kertoo, millaisia hankkeita tavoitteen myötä Turussa on toteutettu.

Uutena työntekijänä etätyössä

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on ollut erityisen haastava niille, jotka ovat aloittaneet uudessa työssä maalis-huhtikuussa. MuseoPro tutustui kolmen museoammattilaisen arkeen, johon on kuulunut uusi työpaikka juuri silloin, kun museoissa siirryttiin...

Monimuotoistuva yliopistojen ja museoiden yhteistyö

Museot ja yliopistot jakavat yhteisen kiinnostuksen historiaa kohtaan sekä yhteisen yleisön ja toimintakentän, toteaa Turun museokeskuksessa projektipäällikkönä toimiva Anniina Lehtokari ja kertoo Museokeskuksen yliopistoyhteistyöhankkeesta.

Koronavirus toi uuden työnkuvan

Suomalaiset museot ovat olleet suljettuina maaliskuun puolivälistä alkaen koronavirusepidemian takia. Tämän hetken tietojen mukaan museoiden näyttelytilat pidetään kiinni 13.5.2020 asti. MuseoPro selvitti, miten poikkeuksellinen tilanne on vaikuttanut...

Historiaa editoimassa

Aboa Vetus & Ars Nova ja Suomen pelimuseo heittäytyivät viime vuonna Wikidatan vietäviksi Edit history -hankkeessa, jossa pilotoitiin ilmiölähtöistä ja yhteisöllistä tiedontuotantoa. Tavoitteena oli tutkia Wikidatan mahdollisuuksia museoiden...

Ympäristökriisi koskettaa myös museomaailmaa

Kestävää kehitystä, vaikeita keskusteluja ja rasvavuoria. Riikka Kuittinen osallistui brittiläisen Museums Associationin konferenssiin Sustainable and Ethical Museums in a Globalised World Brightonissa lokakuussa 2019.