Minuuttiopastukset ja ikkunanäyttely toivat uutta yleisöä

Vuoden viestintäteko 2021 -kilpailun finaalissa on kuusi museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 27.5.2021. Finalistit kertovat MuseoProssa omin sanoin, minkälaisesta teosta on kyse. Kolmantena vuorossa on Aboa Vetus Ars Nova.

Koronapandemia sulki Aboa Vetus Ars Novan viime vuonna yhteensä neljäksi ja puoleksi kuukaudeksi. Joulukuun sulun astuttua voimaan päätimme piristää museon ystäviä ja kaupunkilaisia ikkunanäyttelyllä, joka tehtiin museon sisäänkäynnin yhteyteen, suositun Aurajokirannan kävelykadun varrelle. Näin tavoitimme yleisöä myös silloin, kun museonäyttelyt olivat suljettuina. Kävelykadulla tavoitettiin myös yleisöä, jotka eivät muuten ole museon kanta-asiakkaita.

Taiteennälkäisille sisäänkäynnin yläpuolelle projisoitiin taidekokoelmaan kuuluva, Hannu Karjalaisen videoteos Woman with Dark Hair. Joulukuun ja alkuvuoden harmaina päivinä projisointi näkyi pitkälle joen toiselle puolelle ja loi hienon taide-elämyksen Aurajokirantaan.

Karjalaisen videoteos ammentaa maalaustaiteen perinteestä ja tutkii muotokuvan käsitettä. Esteettisesti lumoava, äänetön videoteos kuvaa yhdestä kuvakulmasta naisen kasvoja ja niiden ympärillä hulmuavia hiuksia. Keskelle kuvaa sommiteltu hahmo katsoo suoraan kameraan. Hiuksien liike ja kasvojen liikkumattomuus muodostavat teokseen kiehtovan jännitteen. Karjalainen voitti teoksellaan Turku Biennaali -palkinnon vuonna 2007.

Ikkunanäyttelyyn kuuluivat myös kolme sisäänkäynnin sivuikkunoihin asennettua näyttöä, joissa pyörivät museon henkilökunnan tuottamat Minuuttiopastus-videot.Videoilla haluttiin tuottaa mielenkiintoista sisältöä museon asiakkaille ja mainostaa museon laajoja ja mielenkiintoisia sisältöjä niille, joille museo ei vielä ole tuttu. Alun perin videot tuotettiin verkkoon.

Minuutiksi museoon

Minuuttiopastus-videoilla museon asiantuntijat kertovat kiinnostavia yksityiskohtia museoalueen historiasta, arkeologiasta ja taiteesta. Arkeologi pohtii muun muassa arvoituksellisen suuren rakennuskiven tarinaa ja kertoo koirien elämästä keskiajan Turussa. Videoilla kuullaan myös Rettigin palatsista, taidenäyttelyiden teoksista ja jouluruuan historiasta. Joulunaikaan raunioissa vieraili myös punanuttuinen valkoparta!

Minuuttiopastuksilla myös muut kuin museon henkilökunta pääsevät ääneen: vuoden 2020 nuori taiteilija Aapo Huhta kertoo näyttelystään museossa ja Aboa Vetuksen konservaattori Teemu Kajaste kertoo puolestaan omasta työstään raunioissa. Kaikki minuuttiopastus-videot on tekstitetty suomeksi.

Museon ikkunanäyttely sai mukavasti näkyvyyttä paikallisissa medioissa ja myös yleisöltä on tullut hyvää palautetta mielenkiintoisista sisällöistä ja toiveita tulevien minuuttiopastusten aiheiksi.

Minuuttiopastus-videoita on tähän mennessä julkaistu 19 kappaletta ja lisää on tulossa. Kaikki videot on julkaistu museon Facebook-tilillä.

 

Kommentti
  

NÄKÖKULMA / 23.4.2021

Kirjoittaja

Kirjoittajan kasvokuva

Hannele Lehtonen on Aboa Vetus Ars Novan museonjohtaja.

#näkökulma, #vuoden viestintäteko, #museopalkinnot, #Aboa Vetus Ars Nova, #yleisötyö