Joulukirje 2015
Kulunut vuosi on ollut Museoliitossa vaiheikas ja tavallista vauhdikkaampi. Vuodenvaihteen lähestyessä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä tänä vuonna tapahtuikaan. Eihän viime joulusta edes ole kovin pitkä aika. Nytkö vuosi on jo takana ja uusi alkamassa ihan pian?


Museoliiton suurin ulospäin näkynyt ponnistus oli Museokortin käyttöönotto toukokuussa. Museokorttiin liittyvät valmistelut aloitettiin jo edellisen vuoden puolella, mutta tositoimiin päästiin alkuvuodesta. Kevättä kohden Museokortti-tiimin vauhti kiihtyi ja kortti saatiin markkinoille suunnitelmien mukaan 5.5.2015. Museokortti on liittynyt tavalla tai toisella kaikkien Museoliitossa työskentelevien arkeen.


On ollut hienoa seurata Museokortin saamaa positiivista vastaanottoa museoiden, museovieraiden ja tiedotusvälineiden suunnalta. Kenties voimme puhua jo museobuumista. Ainakin Museoliiton suuntaan kiinnostusta tuntuu olevan huomattavasti aiempaa enemmän. Odotamme kiinnostuksella museoiden ensi vuoden kävijämääriä, joiden uskomme olevan kasvussa. Suuri kiitos Museokortin menestyksestä kuuluu kaikille museoille!

Vuoteen on totta kai mahtunut myös paljon muuta. Museoliiton arki rullaa eteenpäin jo 92 vuoden kokemuksella. Kalenteria rytmittävät koulutukset ja hanketapaamiset, hallituksen kokoukset ja työryhmien neuvottelut. Museopäiville kokoonnuttiin tänä vuonna Lappeenrantaan. Museopalkintogaalassa juhlittiin uutta Vuoden museota eli Serlachius-museo Göstaa.


Iloisten museohetkien lisäksi kuluneesta vuodesta mieleen jää myös ikävämpiä asioita. Suomen taloustilanne on vaikuttanut monien museoiden toimintaan ja joitakin kohteita on jopa lakkautettu. Museoliitto pyrkii vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen uudella strategialla, jonka pohjaksi on laadittu kattava toimintaympäristöanalyysi. Molemmissa on otettu huomioon erityisesti muutokset taloustekijöissä sekä digitaalisten palvelujen kehittyminen.

Odotamme jo innolla ensi vuotta. Ohjelmassa on paljon tuttua, mutta myös uusia avauksia. Museoliiton toiminta laajenee entistä kattavammin kokoelmapalvelujen suuntaan, kun Museo 2015 -hanke sulautuu osaksi Museoliiton vakiintunutta toimintaa.Lisäksi valmistaudumme Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen, joka tulee olemaan hieno näytönpaikka kaikille suomalaisille museoille.


Museoliiton henkilökunta toivottaa hyvää joulua ja onnea vuodelle 2016! Toivottavasti tapaamme monissa museoyhteyksissä jälleen ensi vuoden puolella.Tuuli Rajavuori
Kirjoittaja työskentelee Suomen museoliitossa viestintäpäällikkönä

 
  

NÄKÖKULMA / 22.12.2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin