Rikastuuko köyhä säästämällä?


Taloudellinen ahdinko puree myös museoalaan, ja monet museot joutuvat kipeiden päätösten eteen selvitäkseen kurimuksesta. Aina ensimmäinen mieleen tuleva ratkaisu ongelmiin ei kuitenkaan ole se paras, miettii Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.


Ei liene uutinen yhdellekään museolle, että taloudellinen toimintaympäristömme on muuttumassa. Julkinen sektori toitottaa päivittäin, että leikkauksia on tulossa. Ainoa positiivinen viesti on, että tulevana vuonna leikkaukset ovat pienempiä kuin sitä seuraavana.

Erilaisessa toimintaympäristössä menestyminen edellyttää erilaisia tuloksia kuin ennen, ja erilaisia tuloksia saavutetaan erilaisella tekemisellä.

Organisaation menestys riippuu siitä, kuinka ilmoitettuihin tai tuleviin leikkauksiin reagoidaan. Vaihtoehtoina on, että kokoonnumme:

1) ideoimaan keinoja, joilla leikkaamme kuluja ja toimintaa

tai

2) ideoimaan keinoja, joilla kehitämme uusia tuloja ja toimintaa.


Vaihtoehdon 1 valinneiden museoiden elämä muuttuu pian varsin tuskalliseksi. Kehitys vie kohti tilannetta, jossa kuolee juuri kun on oppinut olemaan syömättä. Hyvänä puolena tässä vaihtoehdossa on se, että voi tehdä kaiken niin kuin ennenkin, ja mikä parasta, tarvitsee myös tehdä vuosi vuodelta vähemmän. Jatkuva kiire helpottaa.

Toinen vaihtoehto edellyttää muutoksia toimintaan, mutta palkintona oleva tulos miellyttää todennäköisesti useampia kuin vaihtoehdossa 1. Epämukavia yllätyksiä tällä tiellä kyllä riittää, muun muassa mahdollisuus epäonnistumiseen.

Se, kumpi vaihtoehto museoissa valitaan, on alan tulevaisuudelle ensisijaisen tärkeää. Käytyjen keskustelujen ja sivukorvalla kuultujen päätösten perusteella näyttää siltä, että useimmiten kriisipalaverien asialistalla on ollut vain vaihtoehto 1. Perusteita tälle itsetuhoiselle valinnalle ei ole juuri kuulunut, eivätkä taloudellista menestystä tarkastelevien tutkimusten tulokset tämän vaihtoehdon valintaa suosittele.

Taloudellisesti hyvin menestyvät keskittyvät säästämisen sijasta rahan tienaamiseen. Historia ei käytännössä tunne ainoatakaan tapausta, jossa köyhä on noussut vauraiden joukkoon keskittymällä vain säästämiseen.

Pysäyttävä tulos, eikö totta?


Kimmo Levä
Kirjoittaja on Suomen museoliiton pääsihteeri
 
  

NÄKÖKULMA / 11.9.2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin