Guggenheim - museoalan Game Changer?

Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin arkkitehtitoimisto Moreau Kusunoki Architectsin suunnitelma "Art in the City". Kuva: Guggenheim-säätiön havainnekuva


Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä pohtii, mitä uutta Guggenheim voi tuoda suomalaiselle museokentälle.


Game Changer on asia tai ilmiö, joka muuttaa pelikentän sääntöjä tai käytäntöjä. Koko Suomea koskeva gamechanger oli Applen iPhone, joka muutti matkapuhelinbisneksen maailmanlaajuisesti. Sen välilliset vaikutukset näkyvät myös museoalalla.

Guggenheim-museosta odotetaan gamechangeria sekä Helsingin että koko Suomen mittapuulla. Sen odotetaan lisäävän luovuutta sekä parantavan maan imagoa ja houkuttavuutta moneen suuntaan. Lisäksi museon odotetaan olevan piristysruiske niin matkailulle kuin museo- ja taidesektorillekin.

Viime aikojen uutisoinnin perusteella Helsinki, Suomi ja taideala tarvitsevat ehdottomasti gamechangeria. Talous rämpii ja rakennemuutoksen aikaansaaville tai sitä nopeuttaville katalyytille on huutava tilaus. Kovaäänisiä ovat viime kuukausina olleet myös taidepiirien vaatimukset muutoksista, joiden tulisi parantaa taiteilijoiden taloudellista asemaa huomattavasti.

Tähän suhteutettuna voi ihmetellä taidepiirien pääsääntöisesti epäilevää suhtautumista Guggenheimiin, joka on heidän näkemystensä mukaan liian kaupallinen ja euro edellä menevä hanke. Kuminauhabudjetilla toimiva Check Point Helsinki miellyttää enemmän, vaikka siitä on turha odottaa alan gamechangeria kaupallisessa mielessä.

Onko museosektorilla tarvetta gamechangerille?

Museoviraston äskettäin julkaiseman Museotilaston 2014 perusteella vastaus on ehdottomasti kyllä. Museoalan tunnusluvut näyttävät pikemminkin huolestuttavilta kuin rohkaisevilta. Muutamia vuosien 2013 ja 2014 vertailuun perustuvia huolenaiheita:

  • Vakituisen henkilöstön määrä laski 10 %. Vähennykset kohdistuivat lähes kokonaan museoammatilliseen henkilökuntaan.
  • Kiinteistömenot kasvoivat 13 miljoonaa euroa. Niiden osuus kokonaismenoista nousi 32:sta 34 prosenttiin
  • Kävijämäärät kääntyivät laskuun. Näin kävi, vaikka samaan aikaan ilmaisten kävijöiden absoluuttinen määrä ja suhteellinen osuus jatkoivat kasvuaan ja museoala panosti näyttelyihin 2,8 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna.
  • Kokoelmien karttuminen romahti. Kartunta väheni erityisesti taidemuseoissa, joissa kokoelmiin liitettyjen teosten määrä laski 21 000 teoksesta 7000:een.
  • Menojen kattamiseen tarvittiin sekä suhteellisesti että absoluuttisesti aikaisempaa enemmän avustustyyppistä rahoitusta.


Guggenheimilla on mahdollisuutensa museoalan gamechangeriksi. Tätä roolia se ei kuitenkaan lunasta arkkitehtuurillaan eikä todennäköisesti myöskään sisällöillään, vaan ennen muuta herättämällä yksityisen rahan toimimaan museoalan hyväksi.

Yksityisen sektorin kiinnostuksesta on jo saatu lupaavia viitteitä, joista ehdottomasti rohkaisevin oli matkailu- ja ravintola-alan kesäkuun alussa julkaisema tieto huomattavasta rahallisesta panostuksesta museon toteuttamiseksi. Myös yksityisen rahoituksen kokonaiskertymä on merkittävä. Kertymän kasvua on lupa odottaa, sillä museon kannattajiksi ja hankkeen edistäjiksi on ilmoittautunut ilahduttava joukko suomalaista talouseliittiä.

Näyttää siltä, että Guggenheim-hanke on viemässä museoalaan liittyvää keskustelua ja päätöksentekoa oikeaan suuntaan, jossa yksityisellä sektorilla sekä yritys- että kuluttajapuolella on museoita eteenpäin vievä voima. Aika, jolloin julkinen sektori investoi ja yksityinen sektori vain tuki, on muuttumassa ajaksi, jossa yksityinen sektori investoi ja julkinen sektori tukee.

Matkaa tämän tyyppiseen pelikentän muutokseen on tosin vielä melkoisesti. Vuonna 2014 museoala keräsi sponsorirahaa vain 1,4 miljoonaa euroa, millä rahoitettiin museoiden toimintaa vajaat kaksi vuorokautta. Ennakkotietojen mukaan Guggenheim on luvannut kaksinkertaistaa koko museoalan vuosittaisen sponsorirahoituspotin. Se on hyvä alku - jos ei nyt ihan gamechanger -tasoa, niin kyllä erä ainakin hyväksi voitoksi kelpaa.

Kimmo Levä
Kirjoittaja on Suomen museoliiton pääsihteeri

Ps. Museotilaston lukuja on tulkittu myös Museoliiton jäsentiedotteessa.

 
  

NÄKÖKULMA / 23.6.2015

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin