Lontoossa museoiden myöhäisillat kilpailevat baarien kanssa


Lontoossa museot toimivat iltaisin paikkoina, joihin nuoret aikuiset kokoontuvat tapaamaan toisiaan, nauttimaan kulttuurista - ja lasillisesta tai muutamasta.


Kun ilta pimenee Lontoossa,
on aika mennä museoon.
(Kuva: Wikimedia Commons)
Lontoo on tunnettu maailman tasokkaimpiin kuuluvista museoistaan ja taidegallerioistaan, joista löytyisi nähtävää ja koettavaa luultavasti vuoden jokaiselle päivälle. Eräs mielenkiintoisimmista tavoista tutustua kaupungin museotarjontaan ovat lähes kaikkien suurimpien museoiden ja taidegallerioiden järjestämät myöhäisillat. Niin kutsuttujenMuseum Lates -iltojen konseptiin kuuluu, että museot ovat auki pitkälle iltaan asti ja tarjoavat osallistujille monenlaisia erikoistapahtumia.

Museoillat ovat Lontoossa varteenotettava vaihtoehto vaikkapa pubille tai elokuville - myöhäisillat ovat yllättävän suosittuja erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Iltoihin kuuluu vakionäyttelyiden lisäksi yleensä luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, baari tai pop up -ravintola.

Iltojen aktiviteetit ovat hauskoja ja usein hieman yllättäviäkin: National Portrait Galleryn myöhäisillan osallistujat saavat harjoitella muotokuvien piirtämistä ammattilaisten ohjauksessa ja Science Museumissa iltaan kuuluu esimerkiksi pikadeittailua.


Seitsenkerroksisessa Science Museumissa joka kuun viimeinen keskiviikko järjestettävä Lates -ilta saattaa hyvinkin olla kaupungin monipuolisin ja hulvattomin - iltojen teemat vaihtuvat kuukausittain mutta ohjelmaan kuuluu vakiona pikadeittailun lisäksi pubivisa, tiedeaiheisia komediaesityksiä ja hiljainen disko, jossa tanssitaan ihkaoikeiden avaruusrakettien alla.

National Museum History, joka kätkee sisäänsä yli 70 miljoonaa kasvia, eläintä, fossiilia ja kivilajia järjestää kerran kuukaudessa Lates-illan, jolloin museon pääaulaan pystytetään cocktail-baari ja pop-up-ravintola ja yleisöä viihdyttävät huolella valitut muusikot. Päivisin käytäviä hallitsevat koululaisryhmät loistavat poissaolollaan, ja museon täyttää lasien kilinä ja aikuisten innokas puheensorina. Jokakuisten Lates-iltojen lisäksi museo järjestää säännöllisesti myös kekseliäitä erikoistapahtumia, kuten yöllisiä safariretkiä sekä suuren suosion saavuttaneita, ohjelmallisia yökyläilyja museossa. Museon yötapahtumien valtava suosio todistaa sen, että monet aikuiset ovat valmiita maksamaan (suuria summia) päästäkseen nukkumaan makuupussissa dinosaurusten vieressä ja syömään eläviä hyönteisiä.

Mielenkiintoinen konsepti on myös First Thursdays, joka levittäytyy joka kuun ensimmäinen torstai-ilta yli 130 galleriaan ja museoon itä-Lontoossa. First Thurdaysiin voi osallistua opastetun bussikierroksen kyydissä tai seurata yhtä suositelluista taidereiteistä, mutta suurin osa ihmisistä vaeltelee galleriasta toiseen ilman suunnitelmaa. Taide ja ihmiset leviävät usein gallerioista kaduille porisemaan ja tunnelma muistuttaa sivistynyttä korttelijuhlaa.


Museoiden myöhäisillat ja niiden suosio kertovat ainakin siitä, kuinka mutkattomasti museot kuuluvat monen lontoolaisen elämään. Jos kysyt paikalliselta, mitä hän tekee vapaa-ajallaan, noin joka toinen mainitsee luultavasti museot tai taidegalleriat. Osa luonnollisesti yrittää vain tehdä vaikutusta, mutta suuri osa kaupunkilaisista todella käy säännöllisesti museoissa - uudet näyttelyt ja installaatiot ovat kuumia puheenaiheita siinä missä ensi-iltaelokuvat tai trendikkäimmät ruokapaikatkin. Lontoon museot ovat onnistuneet siinä, missä monet muut ovat epäonnistuneet: ne ovat kiinteä osa kaupungin kiihkeästi sykkivää ja nopeasti muuttuvaa arkielämää.

Parasta Museum Lates -illoissa saattaa kuitenkin olla se, että ne ovat- kuten suuri osa museoista Lontoossa - ilmaisia.

Houkuttaisiko lähteä museoturistiksi Lontooseen?

Hyvä uutinen on se, että lentolippujen hinnat eivät päätä huimaa. Mainio tapa koluta Lontoon museoita on ottaa tukikohdaksi keskeinen West Endin alue, josta voi kävellä moneen mielenkiintoiseen museoon ja galleriaan.Keskustan hotellit ovat usein hinnakkaita, mutta esimerkiksi Expedian hotellitarjontaa selaamalla löytää myös edullisempia vaihtoehtoja ja hyviä tarjouksia. Eri museoiden myöhäisilloista löytää lisätietoa esimerkiksi Time Outin sivuilta.


Heini Huhtinen

Kirjoittaja on kulttuuripolitiikan opiskelija,
josta Lontoo on tehnyt museointoilijan.

Kommentoi: Voisiko tälläinen museoiltakonsepti toimia myös Suomessa?

 
  

NÄKÖKULMA / 10.10.2013

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin