"In the Year 2525"

Millaiseen tulevaisuuteen museoiden tulee varautua? kysyy Kimmo Levä.

Amerikkalainen duo Zager & Evans oli vuoden 1969 hitissään In the Year 2525 peruskysymysten äärellä epäillessään, onko tuolloin ihmiskuntaa enää edes olemassa. Englannin museoliitto on liikkeellä hieman lyhyemmällä aikavälillä, eikä aivan yhtä perustavanlaatuisten, mutta tärkeiden kysymysten merkeissä. He hakevat jäsenistöltään internetkeskustelun kautta näkemyksiä siitä, mitä museoilta odotetaan vuoteen 2020 mennessä ja miten museoiden pitäisi odotuksiin varautua tai suhtautua.

Vuoden 2012 alku on osoittanut, että myös suomalaisten museoiden on viimeistään nyt katsottava kauemmaksi kuin seuraavan näyttelyn valmistumisen jälkeiseen aikaan. Toimintaympäristömme on muuttumassa ja muutoksen nopeuden on arvioitu olevan poikkeuksellisen nopeaa. Muutoksen suunnasta ei luonnollisesti ole vielä löydetty yhteistä näkemystä.

Poliittisessa keskustelussa kunnat yhdistyvät, Eurooppa hajaantuu, valtiot kääntyvät kohti omaa napaansa. Sosiaalinen pohdinta keskittyy arpomaan olemmeko yhteisöitymässä vai jakautumassa vaiko moninaistumassa. Teknologinen kehitys näyttää vapauttavan ellei se isoveljeistä. Ekologinen muutos pidentää kesäsesonkimme, jos talvien lisääntyvät lumimassat eivät sitä estä. Talous on tiukkaa tai sitten se entisestään kiristyy.

Mitä siis tapahtuu ja mihin on varauduttava? Miltä vuosi 2020 näyttäytyy suomalaisten museoiden kannalta? Vain sinä tiedät. Kerro.

Pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto

Englannin museoliiton verkkosivuilla: Museums 2020 - A Bold Vision for the Future
 
  

NÄKÖKULMA / 23.2.2012

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin