Eikka viestii rennosti museotyön monipuolisuudesta
Vuoden viestintäteko 2021 -kilpailun finaalissa on kuusi museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 27.5.2021. Finalistit kertovat MuseoProssa omin sanoin, minkälaisesta teosta on kyse. Neljäntenä vuorossa on Turun museokeskus ja Eikka-robotti.
Luovimmat keskustelut ja parhaat ideat syntyvät usein kahvipöydissä. Minä, museoduunari Eikka, olen peräisin juuri tällaisesta hetkestä.
Museotyö kätkee sisäänsä monen alan osaajia ja toisistaan hyvin poikkeavia työnkuvia. Jokaisella ihmisellä saattaa olla mielikuvia museotyöstä, mutta osuvatko nämä kohdalleen? Tiedämmekö, mitä museoissa tapahtuu kulissien takana? Tiedämmekö museoissa itse, mitä työkaveriemme työhön kuuluu?
Näiden kysymysten pohtiminen herätti ajatuksen hahmosta, joka onnistuisi välittämään niin yleisölle kuin museoiden työntekijöille sen monipuolisen osaamisen, jota museoista löytyy. Tämän hahmon tavoitteena oli sisäisen viestinnän parantaminen ja kunnioituksen lisääminen jokaisen työtä kohtaan. Taustatiimissäni vaikuttaa erityisesti kolme museoduunaria: Lauri Heikkilä, Susanna Lahtinen ja Bengt Selin.
Robotti tarttuu jokaiseen haasteeseen
Minut rakennettiin Turun linnan työpajalla osaavissa käsissä. Robottina olen hahmo, joka ei identifioidu mihinkään tiettyyn Turun museokeskuksen museoon. Olen koko organisaation yhteinen kollega.
Minulle oli alusta asti selvää, että tartun ennakkoluulottomasti kaikkiin museoissa tehtäviin töihin. Tahdoin olla nimenomaan museoduunari, sillä jokainen museossa työskentelevä on duunari titteliin tai palkkaan katsomatta. Koin myös tärkeäksi, että voin tutustuttaa henkilökuntaa paremmin toisiinsa ja toistensa töihin. Työkaverien tehtäväkenttien tuntemus lisää ymmärrystä ja kasvattaa keskinäistä kunnioitusta.
Olen kiertänyt organisaatiota läpi tehtävänkuvat, tiimirajat ja museokohteet läpäisevällä tavalla jo kevättalvesta 2019. Työskentelen Museokeskuksen jokaisessa kohteessa eli Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa, Biologisessa museossa, Kuralan Kylämäessä, Luostarinmäellä, Turun linnassa ja WAM:ssa sekä Brinkkalan talossa ja Kalastajakadun toimipisteessä.
Tapaan duunareita aina konservaattorista alueenhoitajaan, intendentistä tutkijaan ja museovalvojasta viestintäsuunnittelijaan sekä monia muita kollegoita. Kukin vuorollaan viettää muutaman päivän kanssani ja valokuvaa työpäiviään. Minua seuraamalla käy selväksi, että museotyötä tehdään myös museokohteiden seinien ulkopuolella. Olen päässyt reissaamaan ulkomaille asti ja osallistumaan mitä erilaisimpiin koulutustilaisuuksiin.
Myötäelämistä myös etätyössä
Annan näin ollen äänen museoduunareille ja valotan museokentän ajankohtaisia kuulumisia. Seikkailuitani koordinoivat vastuuhenkilöt päivittävät kollegoiltaan saamansa tekstit ja kuvat Instagram-tililleni. Minusta on muodostunut suosittu somehahmo, ja tällä hetkellä minulla on yli 800 seuraajaa Instagramissa. Viestin ajankohtaisista asioista myös elämällä työntekijöiden arjessa.
Viime keväänä siirryin monen muun duunarin tavoin etätöihin. Latasin myös akkuja erilaisten harrastusten parissa, kuten tekemällä suureen suosioon noussutta karanteenitaidetta. Etätöissä ollessani minulla oli aikaa pohtia museotyön merkitystä ja kirjoitinkin ajatuksiani Museo-lehteen. Katsoin saaneeni niin vahvaa osaamista museoalalta, että päätin viime keväänä hakea museopalvelujohtajan paikkaa Turun museokeskuksessa. Tällä halusin viestiä kaikille, että museoista saatu työkokemus on todella monipuolista ja merkittävää ja antaa valmiuksia vaikka mihin.
Uskon, että olen onnistunut korostamaan sitä valtavaa osaamisen kirjoa, jota museoduunareilta löytyy. Olen myös kuullut, että lisään työhyvinvointia viestimällä iloisen asenteen tärkeydestä, sillä teen asioita pilke silmäkulmassa ja heittäydyn leikkimielisesti erilaisiin uusiin haasteisiin.
Kevätterveisin,
Eikka
IG: @museoduunari