Lapin museot yhdistävät voimansa etäkahvitilaisuuksissa
Vuoden viestintäteko 2023 -kilpailun finaalissa on neljä museoalan viestintätekoa. Palkinto jaetaan Museopalkintogaalassa 25.5.2023. Esittelemme finalistit MuseoProssa huhtikuun aikana. Sarjan ensimmäinen jakso kertoo Lapin alueellisten vastuumuseoiden LaMu-kahveista.
Lapin alueellisten vastuumuseoiden yhdessä järjestämät etäkahvitilaisuudet eli LaMu-kahvit ovat pienentäneet matkaesteitä ja madaltaneet kynnystä museoiden väliselle yhteistyölle. Tornionlaakson museon, Saamelaismuseo Siidan, Kemin taidemuseon, Lapin maakuntamuseon ja Rovaniemen taidemuseon väki järjestää tilaisuuksia hyvällä mielellä, ja se välittyy myös osallistujille.
Saavutettavaa toimintaa ja helppoa osallistumista
Ajatus säännöllisistä etäkahvitilaisuuksista syntyi Lapin museopäivillä vuonna 2021, jotka järjestettiin etänä koronapandemian takia. Tarve matalan kynnyksen etätapaamisille oli kuitenkin olemassa jo ennen pandemiaa.
”Pitkien välimatkojen vuoksi kollegoita ei aina pääse tapaamaan, vaikka haluaisi”, kertoo aluetutkija Terhi Tanska Tornionlaakson museosta.
Etäkahveillatapaamisiin osallistumisesta haluttiin tehdä helppoa ja vaivatonta sekä ammatillisten museoiden että ei-ammatillisten ja vapaaehtoisvoimin toimivien paikallis- ja kotimuseoiden työntekijöille. Museoiden arjen haasteet ja tavoitteet ovat usein keskenään hyvin samankaltaisia, ja vertaiskeskusteluille sekä onnistumisten ja oppien jakamiselle on suuri tarve.
”Jaettu järjestysvastuu on tuonut hyvän fiiliksen ja aina on mukana muitakin, jos itse ei pysty tai ehdi järjestämään ohjelmaa. Hyvä tekemisen fiilis välittyy myös osallistujille”, toteaa yleisötyövastaava Pia Nikula Siidasta.
Kahvitilaisuudet tarjoavat foorumin vertaistuelle
Terhi Tanska ja Lapin maakuntamuseon amanuenssi Heidi Pelkonen näkevät tärkeänä yhteyden pieniin, vain esimerkiksi osan vuodesta auki oleviin museoihin.
Rovaniemen taidemuseon sijaistava amanuenssi Johanna Keränen ja aluetyön amanuenssi Anniina Koivurova yhtyvät havaintoon: ”Olemme huomanneet, ettäpienemmätkin museot, jotka usein kommunikoivat vain lähimpien museoiden kanssa, ovat ottaneetyhteyttä rohkeammin. Lapin museoiden yhteishenki on herättänyt yhteenkuuluvuuden tunnetta.”
Kahvitilaisuuksissa on keskusteltu museoalan arjen haasteista sekä luotu vertaistukea kaikenlaisten toimijoiden kesken. Keskustelunaiheet ovat välillä yllättäneet tapaamisten järjestäjätkin. Museoiden keskinäisestä jutustelusta nousee yllättäviä yhteisiä aiheita ja myös tulevien tapaamisten aihepiirit syntyvät orgaanisesti tapaamisten keskusteluiden lomassa.
”Aiemmat sukupolvet eivät ole voineet olla yhtä aktiivisesti yhteydessä. Tapaamisissa opimme tuntemaan uusiakin tekijöitä ja uskallammelähestyä heitä jatkossa helpomminmuillakin asioilla”, kertoo Kemin taidemuseon museonjohtaja Tanja Kavasvuo.
Suositut etäkahvit jatkuvat tuttuun tapaan
Vuoden viestintäteko -kilpailun finalistipaikasta tekijät ovat innostuneita: ”Onhan tämä ihan mielettömän hieno homma,olemme kyllä paikkamme ansainneet!” Pia Nikula toteaa.
Etäkahvien toteuttajat haluavat kiittää myös tapaamisten osallistujia ja ovat iloisia, että kahvit ovat suosittuja ja odotettuja.
”Jatkamme samaan malliin tulevaisuudessakin, sillä etänä toimiminen on havaittu hyväksi. Jatkossa kuulemme tuttuun tapaan alustuksia Lapista, mutta joskus nostamme esiin hyviä kokemuksia myös muualta Suomesta”, kertoo Tanska.