• Kuva: Museokortti

Suomalaisissa museoissa on varauduttu koronavirukseen

Maailmalla lukuisat museot ovat sulkeneet ovensa varotoimenpiteenä koronaviruksen tähden. Suomalaiset museot pitävät ovensa auki, mutta hygieniaan kiinnitetään tarkempaa huomiota, matkustamista vältetään ja THL:n viranomaistiedotusta seurataan kiinteästi.

Suomalaismuseoissa seurataan viranomaistiedotusta aktiivisesti liittyen koronavirukseen. Monissa museoissa on tehostettu siivousta ja tilattu runsaammin käsidesinfektioainetta. Oikeaoppiseen käsihygieniaan, niistämiseen, aivastamiseen ja yskimiseen ohjeistetaan niin asiakkaita kuin henkilökuntaa.

Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Eiramo kertoo, että Ateneumissa on perustettu erillinen varautumistyöryhmä, johon kuuluu edustajia hallinnon, henkilöstöhallinnon, turvallisuuden, asiakaspalvelun ja viestinnän tiimeistä. Työryhmä on pitänyt tiedotustilaisuuden, jossa henkilökunnalle on kerrottu koronaviruksesta yleisellä tasolla THL:n materiaalien pohjalta sekä henkilökunnan toiminnan näkökulmasta.

"Emme ole erityisen huolissamme tilanteesta, mutta halusimme heti informoida henkilökuntaamme asiasta. Seuraamme tilannetta ja olemme valmiina reagoimaan mahdollisiin viranomaisohjeistuksen muutoksiin", Eiramo toteaa.

Museoiden henkilökunta välttää matkustamista

Kansallisgalleria eli Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot, Kansallismuseo ja Museovirasto kertovat peruuttaneensa kaikki matkat riskialueille ja välttävät matkustamista ylipäänsä.

Kansallismuseolle matkustamisrajoite aiheuttaa hieman haasteita, sillä heidän näyttelynsä, 10 000 vuotta muotoilua, on parhaillaan esillä Etelä-Korean kansallismuseossa. Museo suljettiin viime viikolla koronaviruksen tähden.

"Tämä vaikuttaa myös meidän toimintaamme. Näyttely olisi tarkoitus siirtää vielä kahteen eri museoon Etelä-Koreassa. Seuraamme tilannetta, mutta tällä hetkellä emme matkusta Aasiaan tekemään näyttelynsiirtoja", toteaa Kansallismuseon museopalvelujohtajan viransijainen Hanna Forssell.

Forssell kertoo myös, että Kansallismuseossa tiedostetaan koronaviruksen voivan vaikuttaa museoiden kävijämääriin.

"Ulkomailta ei välttämättä matkusteta Suomeen samassa määrin. Toisaalta kotimaanmatkailu voi tasata tilannetta, jos suomalaiset matkustavat tänä vuonna enemmän ulkomaiden sijaan kotimaassa."

Kuva Pariisin Louvresta

Kuva: Irina Ledyaeva / Unsplash

Maailmalla lukuisia museoita suljettu väliaikaisesti

Ympäri maailman useita kulttuurilaitoksia on suljettu väliaikaisesti koronatilanteen tähden. Euroopassa moni pohjoisitalialainen museo ja taidekeskus on pitänyt ovensa kiinni varotoimenpiteenä. Myös maailman vierailluin museo, Pariisin Louvre, sulki viime viikonloppuna ovensa kolmeksi päiväksi. Syynä tähän oli Louvren henkilökunta, joka ilmaisi huolensa tartuntariskistä. Museossa vierailee päivittäin yli 30 000 ihmistä ympäri maailmaa. Ranskassa ei ole Louvren lisäksi suljettu muita museoita.


 

Kommentti
  

UUTINEN / 6.3.2020

Kirjoittaja

Henkilökuva Jenna Honkanen

Jenna Honkanen työskentelee viestinnän suunnittelijana Suomen museoliitossa.

#uutinen, #koronavirus, #museot, #varautuminen

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin