• Kuva: Saara Korpela.

Taidealan ensimmäinen ekokoordinaattori on aloittanut työnsä

Saara Korpela on ensimmäinen ekokoordinaattorin nimikkeellä toimiva henkilö suomalaisella taiteen kentällä.

Neljä suomalaista taiteen alan toimijaa, Frame Contemporary Art Finland, Helsinki International Artist Programme (HIAP), IHME Helsinki ja Mustarinda, on palkannut yhteisen ekokoordinaattorin pienentämään toimintaansa liittyviä ilmastopäästöjä. Ekokoordinaattorin tehtäviin kuuluu muun muassa selvittää taideteostuotannon vaihtoehtoja päästöjen vähentämiseksi ja kertoa opituista hyvistä käytännöistä taiteen kentällä.

FM Saara Korpela valittiin tehtävään useiden kymmenien hakijoiden joukosta. Hänen aikaisempiin työtehtäviinsä ovat kuuluneet muun muassa Helsingin Ekotukun markkinointiviestintä ja Tullin ympäristöohjelman pilotointi. Opinnoissaan hän on perehtynyt ympäristönsuojeluun, vesi- ja jätehuoltoon sekä kestävään kehitykseen.

”Toinen yliopistoni on ollut ympäristöjärjestö Dodo, jossa olen toiminut pitkään. Sen piirissä olen oppinut paljon esimerkiksi ympäristöalaan liittyvästä tapahtumatuotannosta”, Korpela lisää.

Korpela aloitti uudessa tehtävässä kuluvan vuoden alussa. Ekokoordinaattorin ensimmäisiin työtehtäviin on kuulunut kentän kartoittamisen lisäksi IHME Helsingin toimiston käytäntöjen tarkasteleminen ja muuttaminen vihreämpään suuntaan. Parin ensimmäisen kuukauden aikana toimiston sähkösopimus on vaihdettu tuulisähköön. Myös lämmitysjärjestelmän vaihtamista uusiutuvaan kaukolämpöön selvitetään.

Saara Korpela ja Mustarindan toiminnanjohtaja Pauliina Leikas

Kuvassa vasemmalla ekokoordinaattori Saara Korpela ja oikealla Mustarindan toiminnanjohtaja Pauliina Leikas. Kuva: Saara Korpela.

Viestintä on iso osa ekokoordinaattorin työtä. Hiilijalanjäljen laskennan etenemisestä kerrotaan IHME Helsingin verkkosivuilla ilmestyvässä blogissa. Sen on tarkoitus päivittyä noin kerran kuukaudessa.


”IHME Helsingin Ekoblogin tarkoitus on, että julkaistuista teksteistä voi ottaa opiksi ja vinkkejä hyödyntää myös muissa organisaatioissa”, Korpela sanoo.

Ekokoordinaattorin tehtävä on määritelty toistaiseksi vuoden pituiseksi. Tämän vuoden lopussa kokemukset kootaan yhteen ekoseminaarissa, johon kutsutaan osallistujiksi osallistujia monilta aloilta.

Ekokoordinaattorin kokemuksista lienee hyötyä myös museokentällä, jossa mietitään parhaillaan useita ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

”Jaamme mielellämme vuoden aikana kertyviä kokemuksia. Meillä on varmasti paljon yhteisiä asioita museoiden kanssa”, Korpela sanoo.


 

Kommentti
  

UUTINEN / 6.3.2020

Kirjoittaja

Kasvokuva Tuuli Rajavuoresta

Tuuli Rajavuori työskentelee viestintäpäällikkönä Suomen museoliitossa.


#ekokoordinaattori, #taideala, #hiilijalanjälki

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin