• Kuva: Nick Fewings / Unsplash

Keski-Euroopan museot avautumassa koronakriisin jälkeen

Ensimmäisiä eurooppalaisia museoita ollaan avaamassa lähiviikkoina. Se antaa toiveikkaan merkin koronatilanteen helpottamisesta.

Ensimmäiset saksalaiset osavaltiot ovat sallineet museoiden avautumisen koronakriisin helpottaessa. Brandenburgin osavaltiossa museo ovat voineet avautua jo 22. huhtikuuta alkaen. Seuraavaksi museot voivat avata ovensa Thüringenin osavaltiossa 27. huhtikuuta.

Tarkkaa avaamispäivämäärää ei vielä ole päätetty 14 osavaltiossa. Kulttuuriministerin televisiossa mainitsemien ennakkotietojen mukaan todennäköinen päivämäärä olisi 4. toukokuuta. Silloin ovet voidaan avata myös esimerkiksi Berliinin suosituissa museoissa.

Saksan museoliitossa iloitaan museoiden avaamisesta.

”Museoiden uudelleenavaaminen on omalta osaltaan aikainen merkki siitä, että kriisi olisi vähitellen kääntymässä parempaan suuntaan”, Saksan museoliiton pääsihteeri David Vuillaume sanoo.

Ajatus museoiden avaamisen symbolisesta merkityksestä nousee esiin myös kulttuurialan strategia-asiantuntijan Andras Szanton artikkelissa. Szanton mukaan museot voivat toimia turvallisina elpymisen paikkoina, kun arkielämä alkaa vähitellen palata normaaliksi.

Museoiden avaamisella on symbolinen merkitys

Saksan museoliitto haluaa tuoda esiin myös museoiden merkityksen tärkeinä demokraattisina instituutioina.

”Haluamme painottaa, että museot eivät ole vain viihtymiseen tarkoitettuja paikkoja, joita voidaan pitää kiinni pitkään ilman laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia”, Vuillaume lisää.

Saksan museoliitto on julkaissut viime viikolla suosituksia, joiden mukaan museoiden tulee toimia palatessaan vähitellen kohti normaalia toimintaa. Alussa on tärkeää rajoittaa kävijämäärää, pitää riittävää fyysistä etäisyyttä muihin, miettiä jonotusjärjestelmä tarkkaan ja huolehtia henkilökunnan terveydestä.

David Vuillaumen mukaan kaikki museot eivät kuitenkaan välttämättä avaa oviaan samana päivänä, kun se lainsäädännön ja suositusten mukaan on mahdollista. Joidenkin museoiden osalta avaaminen voi viivästyä jopa kolme viikkoa suojavälineisiin liittyvien liittyvien ongelmien takia.

”Tällä hetkellä on todella hankalaa saada hankittua pleksilasia ja kasvosuojaimia, joita tarvittaisiin museoiden asiakaspalvelussa”, Vuillaime selventää.

Avaamisuutisia odotetaan myös muualla

Museoiden avaamisesta on päätetty myös esimerkiksi Itävallassa. Siellä museoiden on tarkoitus avautua 18. toukokuuta. Sveitsissä avaamispäivämääräksi on päätetty 8. kesäkuuta.

Eurooppalaisten museoliittojen yhteistyöverkosto NEMO kerää parhaillaan tietoja muiden maiden aikatauluista. Suomessa museot ovat tämä hetken tietojen mukaan kiinni 13. toukokuuta asti. Suomen hallituksen odotetaan kertovan jatkosta lähiaikoina.

Suomen museoliitossa eurooppalaisten museoiden avaamista seurataan kiinnostuksella.

”Kansainväliset esimerkit luovat uskoa siihen, että museoiden kesäkausi ei ole menetetty meilläkään”, Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä sanoo.

Museoiden avaaminen saattaa olla ensimmäisiä toimia, kun rajoituksia puretaan. Järjestykseen uskoo esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen.

”Julkisia tiloja, kuten kirjastoja ja museoita, voidaan myös avata, mikäli niissä voidaan varmistaa siellä asioivien riittävät etäisyydet. Yrityksiä ja muita palveluiden tuottajia tulee ohjeistaa riittävistä suojatoimista, joihin voi kuulua myös henkilökunnan hengityssuojainten käyttöä, pintojen desinfioimista sekä kävijämäärien rajoittamista”, Kurronen kirjoittaa EVAn blogissa.

 

Kommentti
  

UUTINEN / 23.4.2020

Kirjoittaja

Tuuli Rajavuoren kasvokuva
Tuuli Rajavuori
työskentelee viestintäpäällikkönä Suomen museoliitossa.

#uutinen, #koronavirus, #uudelleenavaaminen, #kansainvälisyys, #NEMO, #toivo

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin