• Kuva: Cristina Gottardi / Unsplash

Museot valmistautuvat avaamaan oviaan

Museot eri puolilla maailmaa valmistautuvat avaamaan yleisötilojaan. Käytössä on monia keinoja, joilla pyritään tekemään museokäynnistä mahdollisimman turvallinen.

Kansainvälinen museoneuvosto ICOM on listannut keinoja, joilla museokäynnistä saadaan mahdollisimman turvallinen sekä museoiden kävijöille että museoiden työntekijöille. ICOM suosittelee muun muassa sulkemaan naulakot, jotka vaativat henkilökuntaa ja järjestämään opastuksia vain, jos ne voidaan järjestää riittävillä turvaväleillä. Myös kävijöiden koskettelua vaativien teosten ja esineiden sulkemista tai poistamista suositellaan. Museovieraat voi ohjeistaa kulkemaan vain yhteen suuntaan.

ICOM suosituksissa huomioidaan myös muu kuin yleisötyö. Esimerkiksi teoslainojen pituutta kannattaa jatkaa kontaktien minimoimiseksi. Etätyötä jatkaa niiltä osin kuin se on mahdollista.

Käytännössä tarvallisuusohjeistuksia noudatetaan kansallisten suositusten mukaan. Esimerkiksi kesäkuun alussa avautuvissa Vatikaanin museoissa kävijöiltä mitataan kuume ennen museoon pääsyä. Myös kasvomaskien käyttö on pakollista. Lisäksi sisäänpääsy on mahdollista vain etukäteen verkossa varattuna ajankohtana. Koronatilanteen takia normaali ajanvarausmaksu neljä euroa on poistettu käytöstä.

Useita suojatusmiskeinoja otetaan käyttöön myös suomalaisissa museoissa, kun ne avautuvat 1. kesäkuuta alkaen. Suomalaisiin oloihin sovellettuja vastauksia museoiden turvallisuuskysymyksiin on koottu yhteen Museoviraston verkkosivuille.

Pysyviä muutoksia museotoimintaan

Tällä hetkellä näyttää siltä, että koronatilanne tulee muuttamaan museoita pysyvästi ja tuomaan käyttöön uusia toimintatapoja. MuseumNextin artikkelissa pohditaan, miten koronatilanne tulee muuttamaan museoita. Aiemmin vain suosituimmissa museoissa käytössä olleet ennakkoon varatut vierailuajat tulevat yleistymään todennäköisesti muissakin kohteissa. Kosketusnäyttöjä ja lasten leikkipaikkoja tullaan todennäisesti korvaamaan vähitellen muilla interaktiivilla elementeillä. Lisäksi museovieraita kannustetaan käyttämään omia mobiililaitteitaan museossa lainattavien sijaan.

MuseumNextin artikkelissa nostetaan esiin yllättäviäkin muutoksia: koronavirus saattaa vaikuttaa esimerkiksi museokauppojen valikoimaan. Museot voisivat tuottaa myytäväksi kasvomaskeja, joiden kuosit perustuvat museon kokoelmaan.

Koronatilanteen takia katse kääntynee entistä enemmän museon omaan kokoelmaan. Vaihtuvien näyttelyiden määrä saattaa pienentyä museoiden taloudellisen tilanteen takia pitkäksi ajaksi.

...

Lisäys 2.6.2020
Kansainvälisiä kokemuksia museoiden avaamisesta käytiin läpi ICCROMin webinaarissa, jonka tallenne on katsottavissa verkossa.

 

Kommentti




Kommentit

Pirjo Hamari

Somessa tulee vastaan monesta suunnasta pohdintoja museoiden avaamisesta sekä käytännön tasolla että enemmän periaatteellisesti. Yksi esimerkki on ICCROMin äsken pitämä seminaarti, jonka tallenne on verkkossa. Olisin sen linkittänyt tänne, mutta kommentteihin ei saa verkkolinkkejä:-). Löytynee googlaamalla tämä: Heritage and Pandemics: Reopening and Adapting Heritage Places During a Pandemic

 

VASTAUS:
Kiitos, hyvä vinkki! Lisään sen tekstin loppuun, sillä linkkien lisääminen kommentteina ei tosiaan onnistu. Selvitämme sitä MuseoPron tekniikasta vastaavan kanssa, olisi kieltämättä hyvä, jos niin voisi tehdä. / Tuuli Rajavuori

  

UUTINEN / 27.5.2020

Kirjoittaja

Tuuli Rajavuori työskentelee viestintäpäällikkönä Suomen museoliitossa.

#uutinen, #koronavirus, #museoiden avaaminen, #kansainvälistä

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin