• Sari Multala museoharjoittelussa Håkansbölen kartanossa.

Poliitikot tutustuvat museotyöhön

Poliitikon museoharjoitteluja järjestetään elokuun viimeisellä viikolla eri puolilla Suomea. Kampanjaan aiemmin osallistuneet poliitikot kertovat, mikä harjoittelussa kiinnostaa.

Ensi viikolla yli 50 poliitikkoa osallistuu Poliitikon museoharjoitteluun. Suomalaisten museoiden yhteisen kampanjan tavoitteena on tehdä museoalaa tunnetuksi ja kokeilla museoiden näyttelyjen takana tapahtuvaa työtä käytännössä.

Teemaviikko järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Mukana on useita päättäjiä, jotka ovat osallistuneet museoharjoitteluun jo useamman kerran eri museokohteissa.

Keskustelut kiinnostavat

Viime vuonna kansanedustaja Bella Forsgrén osallistui Poliitikon museoharjoitteluun kotikaupungissaan Jyväskylän taidemuseossa, jossa työtehtäviin kuului näyttelyn opastaminen. Tänä vuonna hän tutustuu Suomen Kansallismuseon kokoelmatoimintaan kokoelma- ja konservointikeskuksessa Vantaalla.

Forsgrén odottaa tulevalta vierailulta uusien asioiden oppimista ja kiinnostavia keskusteluja. Lisäksi hän haluaa syventää tietojaan taide- ja museoalasta sekä tavata uusia ihmisiä.

”On hienoa tutustua ihmisiin, joiden ymmärrys alasta ja taiteesta on laaja. Kysyn mielellään ihmisiltä näkökulmia ja mielipiteitä”, Forsgén kertoo.

Kansanedustaja Sari Multalalle Poliitikon museoharjoittelusta on tullut jo syksyinen perinne. Aiempina vuosina hän on vieraillut Suomen Urheilumuseossa ja Vantaan kaupunginmuseoon kuuluvassa Håkansbölen kartanossa. Tänä vuonna hän tutustuu kotikaupunkinsa Vantaan museoihin. Kohteet ovat Vantaan kaupunginmuseon kokoelmatilat, Tiedekeskus Heureka ja Suomen Ilmailumuseo.

Harjoittelujen parasta antia on Multalan mukaan ollut suora vuoropuhelu museoiden henkilökunnan kanssa.

”On tärkeää kuulla museoiden suunnitelmista hyvissä ajoin ja käydä keskustelua siitä, mihin voin poliitikkona vaikuttaa kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla.”

Multala kokee, että museoharjoitteluista on ollut myös käytännön hyötyä poliitikon työssä.

”Ymmärrän nyt paremmin, miten tekemämme päätökset vaikuttavat museoiden toimintaan. Tiedän paremmin, missä vaiheessa kannattaa olla vuoropuhelussa museon kanssa esimerkiksi silloin, kun kaupunkia kehitetään”, Multala sanoo.

Konkreettinen tekeminen on parasta

Poliitikon museoharjoittelun tavoitteena on antaa mahdollisimman käytännönläheinen kuva museotyöstä. Perinteisten opastettujen näyttelyvierailujen sijaan päivän ohjelmaan kuuluu kurkistus kulissien taakse. Lähes kaikissa museoissa päättäjät pääsevät kokeilemaan museotyötä myös käytännön tasolla.

Poliitikon museoharjoittelu -viikon konkariosallistujilla on vinkki kampanjaan valmistautuville museoille.

”Aika kannattaa käyttää joko konkreettiseen tekemiseen tai museossa kiertämiseen. Samalla voi keskustella. Poliitikot saavat yleensä kyllä tietoa halutessaan, mutta toiminnan syvä ymmärtäminen on tärkeää. Siksi aika kannattaa käyttää siihen kalvosulkeisten sijaan. Lisätietoja ja muita materiaaleja voi lähettää jälkikäteen sähköpostilla”, Multala toteaa.

 

Kommentti
  

UUTINEN / 19.8.2020

Kirjoittaja

Tuuli Rajavuoren kasvokuva

Tuuli Rajavuori työskentelee viestintäpäällikkönä Suomen museoliitossa.

#uutinen, #poliitikon museoharjoittelu, #museotyö, #vaikuttaminen

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin