• Kuva: Katariina Salmi

Kuvakooste: Valtakunnalliset museopäivät Helsingissä 24.–26.5.2023

Satavuotias Suomen museoliitto kokosi yli 400 museoammattilaista ja luottamushenkilöä vuoden tärkeimpään museoalan tapahtumaan. Museopäiviä vietettiin juhlavissa tunnelmissa Helsingissä 24.-26.5.2023.

Keskiviikko 24.5.2023

Museopäivien teemana oli museoiden tulevaisuudet, joita tarkasteltiin monissa asiantuntijapuheenvuoroissa ja keskusteluissa.Museopäivien tapahtumapaikkana toimi historiallinen Paasitorni Helsingin Hakaniemessä. Jylhä graniittilinna tarjosi juhlavat puitteet Museopäiville.

Museopäivät järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Helsingin kaupunginmuseon Iisa Aaltonen ja Jari Harju olivat tiiviisti mukana niin Museopäivien ohjelman suunnittelussa kuin toteutuksessa.


Museopäivien ilmoittautumispisteen tunnelmia keskiviikolta.

Ennen Museopäivien ohjelman alkua sekä tauoilla Museopäivien osallistujilla oli hyvä mahdollisuus verkostoitumiseen ja kuulumisten vaihtoon vanhojen kollegoiden kanssa. Museopäivillä oli mahdollisuus tutustua myös usean näytteilleasettajien palveluihin Expo-alueella.


Museopäivien koskettavan avajaisnumeron suunnitteli taidehistorioitsija ja kirjailija FT Anna Kortelainen. Ainutlaatuisessa avajaisnumerossa yhdistyivät vanhat ajankuvat ja lehtijutut arkistoista sekä elävä musiikki.


Museopäivien juontajina toimivat Sauli Seppälä ja Suvi-Tuuli Waltari Helsingin kaupunginmuseosta.

Museoliiton toimitusjohtaja Petra Havu toivotti Museopäivien yleisön tervetulleeksi.Museoliiton puheenjohtaja Pekka Sauri luki yleisölle Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen 100-vuotiaalle Museoliitolle.

Museopäivillä vieraillut Ukrainan Suurlähettiläs Olga Dibrova korosti koskettavassa puheessaan kulttuuriperinnön säilyttämistä ja turvaamista.

Tervehdyksen Museoliitolle esitti myös opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aallon puhe.Keskiviikon ohjelmassa museologi Bruno Brulon Soares St. Andrewin yliopistosta käsitteli museoita valtavien globaalien muutosten keskellä sekä arvoi ICOMin uuden museomääritelmän vaikutusta ja merkitystä.

Torstai 25.5.2023

Torstain ohjelmassa pääsivät ääneen museot, kun tarkastelussa olivat digitalisaation mahdollisuudet ja merkitykset museopalveluiden kehittämisessä.

Yleisön tunnelmia Museopäiviltä torstaina. Museopäiville osallistui ennätykselliset yli 400 museoalan ammattilaista ja vaikuttajaa.

Museopäiven torstain keynote-puheenvuorossa McKinseyn Associate Partner Loic Tallon käsitteli museoiden suhdetta digitaaliseen teknologiaan.

Kommenttipuheenvuoro kuultiin Museoviraston yli-intendentti Ismo Maliselta.

Loic Tallon ja Ismo Malinen keskustelivat Suvi-Tuuli Waltarin johdolla museoiden digitaalisista tulevaisuuksista.

Museogaala

Museogaalassa palkittiin parhaita museoita ja nautittiin juhlatunnelmasta. Vuoden museo 2023 -palkinto myönnettiin tänä vuonna Riihisaarelle – Savonlinnan museolle. Museogaalassa jaettiin myös Vuoden erikoispalkinto, joka myönnettiin Museo Leikille. Lisäksi palkittiin Museoviraston Korjaustaito.fi -sivusto, joka sai Vuoden viestintäteko -palkinnon. Museokortin erikoispalkinto myönnettiin tänä vuonna Halosenniemelle.Tapahtuman juontajana toimi karismaattinen Sami Sykkö, joka loi iloista tunnelmaa koko gaalaan.


Gaalan tunnelmaa nostatti myös Ylioppilaskunnan laulajien kvartetti.

Museoliiton puheenjohtaja Pekka Sauri ja toimitusjohtaja Petra Havu jakoivat Museoliiton ansiomitalit. Suomen museoliiton 50-vuotisjuhlamitali jaettiin Marjo-Riitta Saloniemelle, Jaana Tegelbergille, Liisa Nummelinille ja Maija Tanninen-Mattilalle museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista.


FM, erityisasiantuntija Marjo-Riitta Saloniemi on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Tampereen museoiden palveluksessa tutkijana, amanuenssina, näyttelypäällikkönä ja vs. museonjohtajana 1980-luvulta 2020-luvulle.

Kokoelmapäällikkö Jaana Tegelberg on tehnyt poikkeuksellisen pitkäjänteistä ja vaikuttavaa työtä Helsingin yliopistomuseon ja Suomen akateemisen kulttuuriperinnön hyväksi.

Satakunnan Museon rakennustutkijana yli 30 vuotta työskennellyt Liisa Nummelin kuuluu museoiden alueellisen kulttuuriympäristötyön uranuurtajiin.

Maija Tanninen-Mattila on tehnyt pitkän ja merkittävän uran museoalalla toimien Helsingin taidemuseon, Taidehallin sekä valtion taidemuseon Ateneumin johtajana.

Gaalassa muistettiin kukilla myös kautensa Museoliiton hallituksessa päättäneitä Riitta Ojanperää, Heidi Rytkyä ja Juhani Ruohosta.


Kuvat: Katariina Salmi


 

Kommentti
  

UUTINEN / 8.6.2023

Kirjoittaja

Kirsti Ruissalo
työskentelee viestinnän asiantuntijana Suomen museoliitossa.

#museopäivät23, #museogaala23, #tapahtumat, #museot, #paasitorni

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin